Идеи за малката детска стая

Място за забавления и игри на малко квадратни метри

1481

Когато става дума за декорация, малката детска стая е истинско предизвикателств. За щастие с малко повече креативност може лесно и евтино да превърнем стаята в забавно, атрактивно и организирано място.

Независимо дали обзавеждате момичешка или момчешка стая, започнете с най-необходимите мебели – легло и гардероб. Най-добрият вариант е да вземете легло, което е с нормални размери и което ще бъде удобно за детето сега и след няколко години когато порасне. Вече се предлагат и модели, които „растат“ с детето и се разтягат на няколко нива. Ако смятате да сменяте леглото след няколко години, може да вземете детско легълце, което е по – компактно.

Когато говорим за малка стая, хитро решение е да изберете легло с надстройка шкафове, в които детето ви да може да държи всички свои принадлежности и играчки. Ако леглото е повдигнато помислете за кутии за играчките, които да държите отдолу. Ако има чекмеджета под него, може да съхранявате завивките и чаршафите, например.

Високите легла дават възможност да използвате пространството под тях за работен кът или място за игра. Ако имате две деца, легло на два етажа е чудесно решение.

Що се отнася до мебелите, вариантите са да заложите на малки и подвижни модели, включително и гардероби, които да местите лесно ако се наложи, а ако разполагате с ниша – да направите вграден гардероб.

В малката стая трябва да мислим вертикално. Ето защо се възползвайте максимално от стените. Заложете на отворени рафтове, които ще събират много неща, но няма да създават чувство на претрупаност. Може да помислите и за кукички, на които да закачите малки текстилни кошове.

Ако стаята е нестандартна, възползвайте се от ъглите, скосяванията. Понякога решения за подобен тип стаи може да бъдат само поръчковите мебели, но така ще може да  оползотворите максимално пространството.

За малките детски стаи помислете за внимателно балансирана цветова схема. Дори стените да са бели, с цветни аксесоари, завеси, мебели може да постигнете весел вид. 

Сподели: