Hi Tech в кухнята – добре дошли в бъдещето

Hi Tech в кухнята – добре дошли в бъдещето

Когато преди 20 години сте гледали филм за бъдещето, най-вероятно сте останали впечатлени от футуристичните представи за света около нас – летящи коли, телефони, с които се гледаме с човека наоколо, отваряне на врати с лицево разпознаване или тъч пад управление на осветлението.

Мощното и полезно бижу на Samsung не се спира пред нищо

Отмина времето на първото поколение смартфони със сгъваем екран, което прокара пътя на тази идея. Няколко години по-к...

31/10/2022

Днес всички тези неща са факт – тук и сега. И домовете ни не правят изключение. Контролираме фурна, котлони, пералня, бойлер, осветление от телефоните, имаме си асистент, който ни казва прогнозата за времето или ни докладва последните новини, персонализираме стаите си така, че да отговарят на нашите нужди и начин на живот. Е, в кухнята нямаме автоматични перални за сгъване на прането и машини за храна, които правят вечеря само с натискането на един бутон, но e въпрос на време…

Защото днешната кухня, заедно с всичките си приспособления и екстри, е в основата това, което трябва да бъде – сърцето на дома - място за готвене на храна, но и вид социална зона, в която място имат всички от семейството и гостите. Кухнята вече не е скрита дупка, която бълва вечерята, тя се превърна в място за събиране, почти толкова важно, колкото всекидневната или трапезарията.

Може би затова толкова много компании се стремят не само да предлагат и създават кухни, те правят дизайнерска стая, толкова добре интегрирана с останалата част от дома, че уредите са изглеждат като мебели за всекидневна. Модерната кухня изглежда така, сякаш е създадена, за да се впише точно във вашия стил и е персонализирана за вашия дом.

Добре дошли в бъдещето. Нека да видим как изглежда днес интелигентната кухня, която ще определя и бъдещето. 

Роботизирани уреди

Хората не искат да се откажат от забавната, практическа част от готвенето. Емоцията да си изцапаш ръцете, да поръсиш с брашно пода, да разбъркваш и опитваш, няма как да бъде заменена. Но понякога чистенето след това е досадно. Ето защо на помощ идват роботите, които буквално минават след нас и почистват всичко. Досадната работа по кълцане и рязане пък сме я оставили на машините, които могат да заместят всеки шеф готвач, при това, само за секунди. За да остане за нас удоволствието от останалата част на готвенето.

Устойчивост

Устойчивостта е тема, която е важна във всеки аспект на нашия живот, а кухнята не прави изключение. Първо, вече има приложения, които помагат на собствениците на жилища да разхищават по-малко храна, да използват по-малко вода и да готвят по-ефективно. Наред с екологичните уреди и водоспестяващите кранове, популярни стават и микроградините с билки.

Кухня само за мен

Кухнята на бъдещето определено ще бъде съобразена с индивидуалните потребности и желания на всеки – модуларност, персонализация и еко технологии. Искате розов хладилник? Готово! Или пък зелена фурна за повече свежест? Имате я!

Лесно е с хладилниците от гамата Bespoke на Samsung. С тях потребителите има свободата да изберат цветовете, които отговарят най-пълно на нуждите и вкуса им и да бъде в тон или като акцент на кухнята. 

Наред с хладилниците, в зависимост от модела, повечето електрически фурни предлагат разнообразие в дизайна и цветовете от специалната серия Bespoke на Samsung. Дизайнът е модернизиран и инструментите за управление на фурната са персонализирани. Енергийната ефективност при всички домакински електроуреди на Samsung започва от клас А+.

Slim Fit дизайн при плотовете за вграждане предоставя повече пространство без усилия. Тънкият профил на готварския плот пасва перфектно на широка гама от кухненски плотове, независимо от тяхната дебелина, а в същото време има повече място за съхраняване на продукти под него. Освен това, плотовете за вграждане на Bespoke са по-лесни за монтиране, което намалява времето и разходите за монтаж.

Здравословно готвене

Здравословното готвене е в култ, а в следващите години то ще определя и избора на потребителите за фурна. Например фурна, която предлага всичко необходимо за здравословна кухня. Повечето модели от фурните за вграждане на Samsung разполагат с технологиите Dual Cook/+Steam и Natural Steam, които позволяват на кулинарите да се насладят на сочна и апетитна храна, без да имат нужда от професионално оборудване, като същевременно пестят време и енергия.

Функцията Add Steam е идеална за печене на месо или сладкиши, а резултатът е винаги безупречен. И за да бъдете истински шеф в кухнята, идва функцията за готвене във вакуум Air Sous Vide, която дава възможност за напълно равномерно сготвена храна със съвършен вкус.

С Air Fry може да готвите с по-малко мазнина, като резултатът е по-здравословни пържени ястия без фритюрник. Готвенето е вече по-лесно и по-приятно с интелигентната функция SmartThings Cooking, която го превръща в изживяване от друго измерение, персонализира рецептите, спестява време и усилия.

Гъвкавост

Без значение дали е малка или голяма, кухнята на бъдещето трябва да бъде адаптивна и гъвкава. Затова и Samsung създаде електрически плотове, които се управляват лесно с помощта на външен панел с дисплей, а специалната Dual Flex Zone дава възможност за готвене на няколко ястия наведнъж, независимо от размера на съдовете.

SmartThings е налично и при плотовете с цел повече свобода и гъвкавост За повече спокойствие, работата на плота може да се наблюдава и управлява от разстояние благодарение на опцията за WiFi връзка. По този начин лесно може да се провери дали котлоните не са забравени включени, излизайки от вкъщи, като от разстояние може да се настрои таймер и да се получават известия за работата на плота. SmartThings Cooking не само помага при следене на настройките на плота, но и улеснява пазаруването на хранителни продукти, а при някои модели е налична и функцията за автоматично свързване на плота с аспиратора.

Изкуствен интелект в кухнята

Понятието „Изкуствен интелект“ днес поражда малко страх и много въпроси? Робот ли ще ни замести в кухнята? Можете ли да видим сценарий, при който човек дори няма да има нужда да влиза в кухнята, за да готви, а кухнята прави всичко сама?

Това определено е възможно. Разбира се, винаги има визионерско мислене, изкуственият интелект и напълно автономна кухня със сигурност ще дойдат някой ден, но изживяването в кухнята ще остане.

Бъдеще ли? Настояще е! Защото е само за вас! Bespoke и Samsung!

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...