Какво е легло Монтесори

Какво е легло Монтесори
Източник: freepic.com

Ако имате малко дете, може би сте чували за леглото Монтесори. А ако не сте, ето малко информация за него – какво представлява, за кого е подходящо и с какво се различава от обикновеното детско креватче.

Легло за поспаланковци

Ако сте един от 7-те млрд. души на планетата, вероятно имате проблеми със ставането сутрин. Устремен изобретател от В...

27/08/2015

Монтесори леглото е тип подово легло, без ограждения или перипети, като целта е малките деца да могат лесно да влизат и излизат от него, без помощта на възрастен. Концепцията за „свободен достъп“ е вдъхновена от метода Монтесори, образователна философия, подкрепена от италианския лекар д-р Мария Монтесори в началото на 1900 г.

Тъй като философията на Монтесори е насочена към насърчаване независимостта на децата, концепцията се пренася и в мебелите, предметите, с които е заобиколено детето.

Идеи за таблата на леглото

Висока подредба За този вариянт използвайте готови модулни мебели, които може да подредите по височината на стенат...

13/03/2020

Стая, вдъхновена от Монтесори, насърчава детето да стане независимо и да изследва заобикалящата го среда. Освен това се смята, че помагат на децата да развият отговорност и самочувствие.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от MONTESSORI BED (@busywood.world)

 

Какви са предимствата на подовото легло Монтесори?

Свобода на движение

Всички сме гледали видеоклипове с нощни камери на малки изследователи, които отчаяно се опитват да излязат от креватчетата си. С подовите легла Монтесори децата имат свободата да се движат в заобикалящата ги среда както пожелаят, което им помага да станат по-независими, докато откриват пространството около себе си. Освен това е доказано, че подовите легла помагат на бебетата тяхното усещане за тялото им в пространството да се подобрява.

Неограничени изгледи

Поддръжниците на Монтесори харесват факта, че техните бебета могат да виждат цялата стая без ограничения, насърчава любопитство и им помага да започнат да наблюдават света ооло тях от ранна възраст.

 

Учене и развитие

Ключът към метода Монтесори е възможността малките деца сами да вземат решения и да развият независимост в съня. Вместо да са зависими от това да чакат родителите им да ги вземат от леглото, подовите легла позволяват на малките да стават сами. Д-р Монтесори предполага, че това позволява на децата да учат по-бързо, да стават по-уверени, когато вземат решения и да развиват практически житейски умения (като оправяне на леглото или самостоятелно обличане) от по-ранна възраст.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от MONTESSORI BED (@busywood.world)

 

Безопасност

Когато се прилагат правилно и разумно, подовите легла Монтесори са безопасен вариант за сън за малки деца. Това, че сте толкова близо до пода, елиминира почти всички шансове бебето да се нарани от падане от леглото в сравнение с повдигнатото креватче.

На каква възраст са най-подходящи подовите легла Монтесори?

Няма правило за възрастта кога е най-подходящото време да оставите детето в легло на пода. Докато някои препоръчват това да стане от между петия и десетия месеца, когато децата започват да седят, други предпочитат това да стане някъде на възраст между една и три години .

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от MONTESSORI BED (@busywood.world)

Както при повечето неща, когато става въпрос за отглеждане на деца, всичко е индивидуално, но най-вече основното, което има значение, е вашето дете да получава безопасен, здрав и спокоен нощен сън.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...