Как да се грижим за мушкатото в горещите дни

Как да се грижим за мушкатото в горещите дни

В началото на лятото много от нас вече подготвят балконите за топлия сезон. Обновяваме пространството, вадим мебелите, засаждаме билки и саксии с цветя. И точно тук възниква въпросът – какви цветя да изберем, ако балконът ни е южен или западен, и следобедното слънце безмилостно напича всеки ден?

Имаме отговор – заложете на мушкато. Това е сред най-подходящите и устойчиви на летните горещини цветя и ще краси балкона дълго време. 

Мушкатото произхожда от Южна Африка, което обяснява защо обича слънцето и топлината. Освен това, благодарение на стъблата и месестите си листа, издържа на суша по-дълго време. Добре поддържаното мушкато може да превърне балкона във водопад от цветове и да ви радва с обилен цъфтеж до късна есен.

Но да се върнем на горещото лято. Как да поддържаме това красиво цвете така, че да издържи екстремните температури? Вижте какви съвети споделят експертите от Pelargonium for Europe.

Съвет 1: Поливайте, но умерено

Мушкатото, както всяко цвете се нуждае от вода, но не прекалявайте. Много хора смятат, че щом навън е жега, трябва да се полива всеки ден. Най-добре е да пипнете почвата, за да прецените. Ако компостът е влажен, няма нужда от поливане. Ако е сух или виждате, че започва да се напуква, е крайно време да го направите!

През лятото мушкатото изисква малко повече поливане, но е важно да не се преполива. Избягвайте поливането на листата, старайте се да поливате директно към корените! Използвайте престояла вода, а не студена чешмяна.

 

Съвет 2: Важно е кога поливате

Важно правило е да поливате цветята сутрин или вечер. Тогава слънцето е ниско в небето и при поливане се изпарява по-малко вода, отколкото през обедните часове.

Съвет 3: Качествена почва

Качеството на почвата за саксии има огромно значение. Ако водата буквално преминава през почвата и не се задържа в саксията, означава, че не е добра. Добрият компост задържа многократно собственото си тегло във вода и ще поеме равномерно водата. А най-важното е, че висококачественият компост е полезен за корените.

Съвет 4: Торене

Поради бързото изпарение на водата в горещото време, експертите съветват да наторявате два пъти седмично с половината от дозата течен тор, отколкото веднъж с цялото количество. Никога не изсипвайте течен тор върху изсъхнала почва, тъй като това може да доведе до увреждане на корените.

 

Съвет 5: Отрежете (или откъснете) цветовете в момента, в който изсъхнат

Когато видите, че някой цвят е изсъхнал, го махнете. Това е важно, защото изсъхналите цветове продължават да изсмукват хранителни вещества от растенията. Тъй като времето е по-топло, растението се нуждае от повече сила, за да цъфти, затова просто му я дайте.

Съвет 6: Отстранете всички пожълтели или покафеняващи листа

Точно като изсъхналите цветове, жълтеникавите или кафяви листа продължават да изсмукват хранителни вещества. Освен това не са много привлекателни. Дори при най-малкия признак на жълто или кафяво, отстранете листа. Колкото по-малко кафяви листа има, толкова по-хубави са цветовете.

Съвет 7: Оглеждайте листата за вредители

Мушкатото може да бъде нападнато от градински вредители, като листни въшки. Наблюдавайте растенията, за да сте сигурни, че са чисти от нападателите. Явни признаци на зараза са цветя с накъсани венчелистчета и цветни пъпки, които не се отварят. За щастие има лесни начини да ги махнете, например да напръскате с масло от нийм или с разтвор на алое вера.

Отглеждането на пеларгониум е лесно, като всяко цвете, той изисква малко внимание. А най-хубавото е, че с минимум усилия, ще се радвате на красиви и изобилни цветове.

За повече съвети, идеи и любопитни факти за мушкатото, последвайте страницата на Вълшебните цветя във Facebook. 

Финансирано от Европейския съюз

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...