Как да направим ниска подпорна стена

Съвети и дизайн от Semmelrock Stein+Design

2735

Естественият неравен терен предлага отлична възможност за създаване на декоративни ефекти в градината. Чрез изграждане на ниски подпорни стени, може да организирате пространството като го терасирате, така че едновременно да усвоите всички нива, като засадите подходящи растителни видове и предпазите почвата от срутване. За да реализирате декоративна подпорна стена може да използвате различни материали, като изборът зависи преди всичко от естетическото оформление на градината. Специално разработената от Semmelrock Stein+Design система Bradstone Mountain Block комбинира впечатляваща визия на каменна зидария, практичността на бетоновите изделия и функционалността на 4-те елемента на системата. Системата позволява оформяне на конструкции с дъговидна форма. Специфичната форма на блокчетата осигурява възможност за сух монтаж без строителен разтвор.

Иновативната система за “зъбно зацепване” придава автентична визия и декоративно отместване на всеки следващ ред. Този монтаж позволява конструкция максимална височина 60 cm или 6 реда блокчета. А ето как в няколко стъпки да изградите ниска подпорна стена (до 60 cm) с блокчета Bradstone Mountain Block.

I етап – Подготовка


Стартирайте подготовката на терена, като изкопаете бразда с дълбочина около 20 cm и широчина около 30 cm.Запълнете оформената бразда с чакъл и филц. Уплътнете така подготвената основа. Подгответе  хидроизолацията  по дължината на браздата. Необходимо е хидроизолацията да бъде на нивото на височината на конструкцията.

II eтап -Изграждане

Започнете изграждането на стената като подреждате блокчета Mountain Block без строителен разтвор, само с помощта на  гумен чук. Следете нивото постоянно с помощта на нивелир и при необходимост  го изравнявайте.

III Етап-Завършване

За да придадете завършен вид на Вашия проект използвайте декоративната трапецовидна плоча Bradstone Mountain Blocк. Препоръчително е тя да се залепи за последния ред блокчета, с помощта на подходящ строителен разтвор на циментова основа или готов зидарски разтвор. При насрещното подреждане на покривните плочи се оформя минимална фуга, която преди да запълните с фугиращия материал е препоръчително да облепите края на плочите с предпазна хартиена лента. За Ваше улеснение използвайте шприц (пош) с подходящ накрайник, а излишното количество извън фугите изчистете с подходяща гъба преди да изсъхне.

За огради над 60 см е необходимо да предвидите бетонен фундамент. След първия ред е задължително всеки следващ ред трябва да бъде залепен за предходния с подходящ строителен разтвор.

И ето, че с малко помощ ниската, но елегантна декоративна стена е готова.

Отдъхнете, като се порадвате на своето творение и потърсете още практични възможности в новия ни каталог “Идеи за градина 2017”.

 

 

Сподели: