Как да направите балкона удобна зона за отдих

Как да направите балкона удобна зона за отдих
Източник: pixabay.com

Балконът е място, където всеки от нас може да се наслади на чист въздух и красотата на заобикалящата ни природа. Но за да се създаде уютна атмосфера на балкона, е необходимо да се организира специално място за почивка и да се вземат предвид редица фактори. Създаването на кът за сядане може да бъде чудесен начин да увеличите функционалността и комфорта на вашия дом. За да оборудвате правилно балкон за такива цели, е необходимо да определите целта на използване, да вземете предвид размера и дизайна, да изберете мебели и декор, да съобразите климата и да изберете подходящи растения.

12 идеи за малкия балкон

Възползвайте се максимално от вашия малък балкон с тези 12 идеи. Дървената настилка е чудесен начин да освежите балк...

25/09/2015

Първо – определете целта на използването на балкона: искате ли да създадете уютно място за четене, да организирате мини-градина или просто да го направите удобно за почивка с приятели? Отговорът на този въпрос ще ви позволи да вземете решение за мебели и декор.

Второ - трябва да вземете предвид размера на балкона и неговия дизайн. Не трябва да слагате обемисти мебели на малък балкон, а да заложите на компактни и функционални предмети -  сгъваеми столове или маса, която лесно може да се остави настрана, ако трябва да освободите място.

26 идеи за декорация на балкона

Изискан балкон – използвайте традиционни елементи, за да промените стандартния балкон Балкон на плажна къща &n...

09/04/2016
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Cozy Home Shots (@cozyhomeshots)

Също така, когато избирате мебели и декор, е важно да вземете предвид климата и географското местоположение. Ако балконът е на слънчевата страна, сложете чадър или навес, за да се предпазите от изгарящото слънце. Ако балконът е защитен от вятър и студ, може да помислите за топъл под или електрическа камина.

Ако кухнята е малка, добра идея е да използвате балкона за трапезария. Малка маса с няколко удобни стола ще ви позволи да се насладите на приятна закуска или романтичен обяд точно на чист въздух. Можете да инсталирате кафе машина, да поставите красиви чаши на рафтовете или дори да мини хладилник там.

Друга идея е да създадете зона за отдих. За да направите това, можете да използвате ниски меки мебели, например тахти или шезлонги, и да добавите ярки възглавници и одеяла. Добавете малка масичка за кафе за чаша ароматно кафе или книга и можете да се насладите на истински комфорт и уединение по всяко време на деня.

Третата идея е да бъде място за отдих като мини-библиотека, а защо не и кът за творчество.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Furkan Gülle (@cozywonderspots)

През летния ден балконът може да бъде страхотно място за релакс и сън на открито. На балкона можете да поставите меки одеяла и удобни възглавници, които ще ви помогнат да създадете уютна атмосфера. Но е важно да изберете висококачествени материали, които ще бъдат устойчиви на слънчева светлина или влага. Домашно изтъканите пътеки или миниатюрните килими също са добра идея за допълнителна топлина - това ще осигури топлина и комфорт на краката ви и лесно се перат.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Balcony design (@balcoonydesigns)

 

Осветлението също е важен атрибут за комфорт и уют. За четене или други дейности на балкона е необходимо да се вземе предвид осветлението на стаята. Така топлата светлина създава релаксираща атмосфера, а ярката светлина е подходяща за създаване на комфортна работна зона. За да направите това, можете да използвате различни функционални лампи, например настолни лампи, които придават на балкона уют и създават определено настроение. Гирлянди и подови лампи също са подходящи за тази цел, ако няма електричество на балкона, има много опции с батерии или акумулаторни батерии, които могат да се зареждат от време на време.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Balcony design (@balcoonydesigns)

Озеленяването на балкона е друг доста важен детайл. Изборът на растения за балкона трябва да се извършва в съответствие с климата и размера на помещението. Те не само ще украсят пространството, но и ще създадат невероятна атмосфера. Когато избирате растения, трябва да вземете предвид осветлението на балкона и степента на грижа, която собственикът е готов да им осигури. Ако на балкона почти няма слънце, трябва да изберете растения, които обичат сянка, като теменужки или папрати. Ако балконът е слънчев, цветя като здравец, петуния или невен ще направят. Можете да използвате саксии с различни размери и форми, за да създадете композиция от различни растения - това ще добави яркост и хармония към зоната за отдих.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Balcony design (@balcoonydesigns)

И накрая, трябва да добавите декоративни елементи, за да придадете индивидуалност и стил на вашия балкон . Използвайте стилни и функционални мебели, като столове, сгъваеми маси, рафтове. Не забравяйте да добавите контакти за лесно зареждане на устройства. Можете също така да окачите красиви картини или огледала по стените, за да добавите усещане за простор. Като алтернатива на всички текстилни изделия, които могат да се използват на балкона, са подходящи аксесоари за баня. Струва си да поставите ярка завеса за душ на масата вместо покривка - тя не се страхува от различни метеорологични условия.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...