Как да създадете уникална градина на балкона

Как да създадете уникална градина на балкона
Източник: unsplash.com

Балконската градина може да бъде нещо прекрасно през топлите месеци. За щастие има начини, с които да създадете чудна балконска градина с относително ниска поддръжка спрямо наличното пространство, светлина и изложение и количеството време, енергия и/или пари, които искате да похарчите.

Няколко евтини идеи за градината

Искате градината ви да е уникална, но разполагате с малък бюджет? Не се отчайвайте, защото има много фантастични иде...

15/01/2016

 Ето няколко основни съвета, които трябва да имате предвид, преди да започнете своята балконска градина.

Работете вертикално

Градина на покрива

Градината на покрива не е новост, но в последните години се превръща в задължителна черта за луксозните имоти. Такав...

10/03/2020

Има ли вертикални пространства, на които можете да засадите или закачите кашпи? Дори ако пространството ви е микроскопично , все пак можете да създадете вертикално пространство. От нареждане на саксии на височина до използване на решетки, има начини да използвате цялото си пространство .

 

Изберете растения, които работят добре на слънце

Хората подценяват светлината, която техните балкони получават. Затова е важно да съобразите сгради или стени могат да пречат на слънцето в определени части на пространството. Трябва точно да прецените колко часа пряка слънчева светлина получава всяко място, където искате да отглеждате неща.

Помислете за сукулентна градина

Сукулентите се предлагат в много размери, форми, цветове и разновидности и като цяло са много лесни за грижа растения. Те са чудесен избор за балкон, който има много слънце и топлина. Повечето сукуленти, отглеждани са много устойчиви на суша и не се влияят от вятъра.

Обърнете внимание на топлината

Отново балконите и покривите могат да станат изгарящо горещи. Не всички растения виреят при екстремни горещини, така че е най-добре да вземете това предвид, когато планирате какво да отглеждате.

Направете план за справяне с вятъра

Някои растения не понасят вятъра. За шастие има начини да създадете прегради срещу него, за да защитите по-крехките растения, като засадите по-големи. Можете също така да поставите растения, които не обичат вятъра, в ниски саксии близо до пода, за да ги защитите повече.

Изберете видовете внимателно

Като се има предвид ограниченото пространство на балконската градина, може би искате да направите добър избор за това какво ще отглеждате. Искате ли само цъфтящи растения? Искате ли малки дървета? Помислете за времето, което може да отделяте и дали ще имате достатъчно място, докато растенията стават по-големи.

Отглеждайте билкова градина

Балконска билкова градина е добър вариант, ако имате поне три или четири часа слънце. Повечето билки се отглеждат много лесно от семена (опитайте босилек, мащерка, магданоз и копър). Някои билки от топъл климат, като розмарин, ще трябва да бъдат внесени вътре през студените зими.

Какво ще кажете за овощни дървета джуджета

Ако живеете на топъл климат и имате много слънце на балкона си, помислете за отглеждане на овощни дървета джуджета, подходящи за вашата зона на отглеждане. Ще ви трябват доста големи саксии, така че може да искате да започнете с едно дърво, за да сте сигурни, че имате достатъчно място.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...