10 неща в спалнята, които ви разболяват

Дори не осъзнаваме за тях 

4724

Събуждате ли се по – уморени, отколкото сте си легнали? Усещате ли от често главоболие, запушен нос и болки в гърлото веднага след ставане от сън? Или пък ви е трудно да си спомните последния път, когато спахте добре или се събудихте, без да бъдете схванати? Ако сте отговорили на поне един въпрос с "Да", възможно е проблемът да се корени в спалнята ви.

В какъв цвят да боядисаме спалнята? Сезонът на отпуските често съвпада и с ремонтите, които предстоят вкъщи. 

Ето няколко елемента тук, които ни разболяват, без да осъзнаваме.

Възглавницата 

Как да съхраним вещите си в спалнятаАко не разполагате с достатъчно място за съхранение на вещите си, то можете да пригодите за това мебелите в спалнята

След дълъг и тежък ден, вероятно изпускате въздишка на облекчение, когато положите глава на възглавницата. Но тя крие и безброй скрити опасности като бактерии, спори на плесен и акари, което води до симптоми на алергия като възпалено гърло, главоболие и запушен нос. Възглавниците трябва да се сменят поне веднъж годишно, ако не се перат. Използвайте анти-алергично покритие, за да защитите възглавницата си, и сменяйте калъфката всяка седмица.

Възможно е тя да е неудобна, а това води до главоболие, схванат врат или възпаление. С течение на времето възглавниците губят опора и форма и причиняват горните проблеми.

Стайни растения 

Докато стайните растения са чудесен начин да освежите и дори да пречистите въздуха, ако не се поддържат или ги преполивате, се стига до загниване на корена. Това води до появата на домашна плесен, а спорите могат да предизвикат алергия при тези, които са податливи на астма. Решението е просто, поливайте ги сако когато земята е суха и не ги оставяйте да седят в чинийка с вода.

Домашни любимци 

Разбира се, те са любими членове на семейството, но когато става дума за спане, нека това да бъде в тяхното легло. Защото четириногите могат не само да попречат на добрия сън, но и козината им е пълна с алергени.

Свещи 

Докато свещите са безспорно романтични, и великолепна декорация в спалнята. Ароматизираните парафинови свещи могат да отделят вредни химикали като бензол и толуен, тъй като те изгарят, докато самият аромат е дразнител на по – чувствителните хора. Затова отворете прозореца докато гори или се уверете, че не сте алергичен към даден аромат.

Прахосмукачката 

Въпреки че вашата прахосмукачка е най-лесният начин да се справите с праха, който се събира, ако използвате модел без HEPA филтър, всичкия всмукан прах може да се върне лесно обратно. Затова инвестирайте в такава с пречистващ филтър, за да си осигурите качествен сън.

Почистващи препарати 

Разбира се, искате спалнята ви да е чиста, но не и ако това означава дразнене на очите, дихателни проблеми или главоболие. И това е, което много търговски почистващи продукти причиняват. Използвайте естествени продукти за почистване, без вредни химикали, или дори по-добре, използвайте ефективни, прости почистващи препарати, като оцет, за да поддържате спалнята си чиста.

Прозорецът

Ако прозорецът на вашата спалня е винаги затворен, означава, че задържате в стаята всички онези вредни неща, за които споменахме по – горе. Създайте си навик да проветрявате всяка сутрин и вечер, за да си гарантирате по – чист въздух.

Овлажнителят 

През зимата много хора се оплакват от сухия въздух в стаята заради парното. Овлажнителят е спалня е чудесен начин за облекчаване на симптомите, причинени от сухия въздух, ако забравите да сменяте водата ежедневно или пренебрегвате редовното почистване на овлажнителя, може скоро да се окажете с друг здравен проблем - алергичен симптоми, дължащи се на растежа на плесен в уреда. Сменяйте водата всеки ден и го почиствайте най-малко веднъж седмично.

Вашият матрак 

Прекарваш една трета от живота си на матрака и по него има клетки от кожата, косми, телесни течности, акари, бактерии, прах и мръсотия. Вашият матрак изисква редовно почистване, както и останалата част от спалнята ви. сложете и защитно покритие, което е непропускливо за прахови акари, течности и малки частици.       

Килимът 

Разбира се, килимът е мек и приятен на боси крака, което го прави най- популярният избор за настилка в спалнята. Но той задържа и всяка прашинка, мръсотия, животински косми и мръсотия от обувки. Почиствайте го най – малко веднъж седмично почистване и перете на  всеки няколко месеца. Ако страдате от алергии или астма, по – добре го махнете и заменете с дърво или ламинат. Много по-лесно е да се поддържат чисти и без прах.

 

Не дръжте тези неща в спалнятаВеднага ги преместете!
Сподели: