Избягвайте тези неща в кухнята

Избягвайте тези неща в кухнята

Кухнята е помещението, което на първо място трябва да бъде практично и функционално, а едва след това красиво. Ето защо е необходимо да знаете какви неща претрупват стаята и я лишават от нейното удобство. Ето няколко елемента, които е добре да избягвате, за да не се налага да чистите постоянно.

Пълна промяна на кухнята с малко пари

Много от нас ги очакват ремонти вкъщи това лято. Каквато и страхотна идея обаче да имате, нейното осъществяване ще за...

31/05/2016

1. Малък декор

След като сме видели десетки снимки на интериорни блогъри в социалните мрежи, може би имате желание да напълните кухнята с всякакви плакати за маса, кошници, фигурки, дървени предмети и други дребни декоративни елементи. Да, изглеждат красиви на снимки, особено ако специално създадете композиция за успешен кадър, но в живота се оказват напълно непрактични.

7 шик декора, които никога няма да се сетите да използвате

Вижте нашите предложения за декорация в следващите няколко снимки: Пискюли на чекмеджето Този скрин принадлежи на ре...

02/03/2016

Първо, колкото повече декор се поставя върху плота, толкова по-малко свободно пространство остава за работа. Второ, върху него всеки ден се натрупва не само прах, но и капки вода и мазнини. Или ще трябва да правите мини-почистване с влажна кърпа в края на всеки ден, или да се „наслаждавате“ на бъркотията, защото елегантните снежнобели солници и очарователните керамични чаши със следи от мазнина определено няма да добавят красота и комфорт към вашата кухня.

Предлагаме да намерите компромис в тази ситуация: оставете само функционални аксесоари, които ще изпълняват някаква роля

2. Тухлена зидария

Този декоративен елемент стана популярен, когато индустриалните стилове, по-специално таванското помещение, навлязоха в интериорната мода. Тогава тухлената зидария стана почти задължителен компонент от дизайна на дневни и спални. И малко по-късно тя тихо си проправи път в кухнята. Не спорим, този акцент изглежда впечатляващ, дори ако не говорим за таванско помещение, а за по-неутрален стил, например сканди. От практична гледна точка обаче решението не е най-доброто. Порите на тухлата буквално привличат прах и микрочастици мазнина, които след това е почти невъзможно да се измият. С течение на времето проблемът може да бъде отстранен само чрез боядисване.

3. Огледален гръб

Въпреки че огледалните панели визуално разширяват пространството, което е безценно за малките кухни, грижата за тях изисква стоманени нерви. Съдете сами: коя домакиня би искала да се примири с постоянни петна от сапун върху отразяваща повърхност? Плюс това, абсолютно цялата мръсотия ще се вижда на огледалната престилка, така че почистването ще трябва да се извършва, ако не всеки ден, то определено веднъж на два дни.

4. Столове, тапицирани с дамаска

Красиво, стилно, елегантно, благородно и... абсолютно непрактично. Производителите могат да напишат поне сто пъти, че материалът е лесен за поддръжка, устойчив на замърсяване, но същността няма да се промени.

Във всеки случай тъканта ще абсорбира всички кухненски аромати, а петно от храна или напитки не може да се избърше с влажна кърпа за няколко секунди, както е в случая с екокожата - ще трябва да използвате специални домакински химикали, които може да не се справят със задачата.

В краен случай такива столове може да поставите в отделна трапезария, ако има такава в апартамента ви - тогава поне няма да се притеснявате от миризми и че неволно ще пипате мебелите с мазните си ръце, докато готвите .

5. Масивен полилей

Голям полилей в средата на тавана има няколко недостатъка. Първо, ако кухнята е малка, визуално ще я направи още по-малка. Второ, когато това е единствената лампа в кухнята, се образуват много сенки и не може да се говори за комфорт. Трето, има много неосветени зони - същият кухненски плот не получава дори половината от светлината, необходима за пълноценен процес на готвене.

Поради тази причина дизайнерите препоръчват да се обмислят няколко сценария за осветление и локално подчертаване на функционалните зони. Например, можете да окачите LED лента над работната повърхност, да инсталирате прожектори над кухненския модул и да окачите малка лампа с мека дифузна светлина над къта за хранене.

6. Завеси до пода

Въпросът за завесите в кухнята винаги остава отворен. За някои тяхното присъствие е фундаментално важно, докато други смятат завесите за допълнителен колектор на прах. Завесите наистина правят стаята много по-уютна и ако се страхувате, че в стаята ще влезе малко естествена светлина, изберете лек, полупрозрачен тюл, който няма да блокира слънчевите лъчи. 

7. Гланцови фасади

Собствениците на малки кухни са луди по лъскавите фасади, защото те значително увеличават пространството. В допълнение, лъскавите повърхности изглеждат впечатляващи и скъпи. Въпреки това, съдейки от гледна точка на практичност, такива материали далеч не са най-добрият вариант. Гланцът е много лесно замърсен - върху него се виждат капки вода, мазни следи, отпечатъци от пръсти и т. н. Тъмните цветове са особено „податливи“ на мръсотия - те не могат да скрият нищо от близък поглед.

Ако не искате да дадете предпочитание на матовите фасади, помислете за дървени, боядисани в светъл нюанс. В краен случай не избирайте лъскави кухни, чиито чекмеджета и врати се отварят с натиска на пръстите ви - големите дръжки, които предотвратяват контакта с повърхността, ще бъдат по-практични.

Иновативни идеи да декорирате всекидневната

Ефектната декорация в стаята зависи от формата и размера й, но и от начина, по който ще я ползваме. Декорацията на вс...

02/04/2016
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...