Защо да използваме етерични масла като почистващи препарати

Те имат неподозирани качества

733

Може би сте забелязали, че когато говорим за домашно приготвени препарати за почистване, почти винаги една от съставките е етерично масло. И това не е случайно. Те имат способноста да премахват мазнини и петна, притежават антимикробни свойства и не на последно място – аромата, който оставят.

Най-добрите етерични масла за всяка стая Внесете положителна енергия у дома

За да усетите действието им са нужни само няколко капки, която означава, че са икономични и ще ви спестят средства за поддръжката на дома.

Етерични масла, подходящи за всяка стая у домаНезависимо дали ядете или спите, те ще ви накарат да се чувствате по – добре  

Кои етерични масла са добри за почистване?

Има много етерични масла, които могат да бъдат полезни за почистването. Ние ви предлагаме да изберете от най – популярните и универсални.

Например етерично масло от чаено дърво има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, което го прави много полезно за борба с микробите.

Етерично масло от лавандула също притежава антимикробни свойства, а ароматът му има релаксиращ ефект. Използвайте го, за да поддържате тъканите и текстила в дома чисти и свежи!

Етерично масло от лимон е чудесно за почистване на мазнини и е препоръчително за препарати за работния плот в кухнята, за печката или фурната, а защо не и пода.

Масло от мента освен с антибактериални качества, се отличава и с ободряващия си ефект! То е чудесен универсален почистващ препарат за всякаква повърхност във вашия дом!

А ето и още няколко причини да използвате етеричните масла у дома

1. Направете си собствени домашни почистващи препарати

Добавете няколко капки масло, за да усилите действието на останалите съставки в домашния ви препарат за почистване. Те ще оставят свеж и дълготраен аромат.

2. Отстранете перманентен маркер

Можете да използвате етерично масло от лимон, за да премахнете петна от перманентни маркери от повърхностите! Просто сложете капка лимоново масло и след това изтрийте с кърпа.

3. Почистете съдомиялната машина

Лимоновото масло може да помогне за разтваряне на мазнините и плаката, които се натрупват в съдомиялната машина. Просто добавете няколко капки лимоново масло в почистващия препарат в миялната машина и пуснете както обикновено!

4. Освежава въздуха и текстила

Етеричното масло от лавандула е чудесно за премахване на миризми във въздуха или в тъканите. Направете спрей за освежаване, като смесите бутилка с дестилирана вода и 10-20 капки масло от лавандула.

5. Освежава килима

Използвайте етерични масла за освежаване на килима! В малка купа смесете чаша сода за хляб с 10 капки етерично масло от лимон, лавандула или мента. Поръсете на килима и оставете зза една нощ. На следващия ден почистете с прахосмукачка.

6. Премахва миризмите от хладилника

Силните миризми на храна могат да проникнат в хладилника и да се смесят с други храни. Етеричното масло от лимон може да помогне! Просто сложете 3 капки на гъба и поставете в хладилника, докато миризмата не изчезне.

7. Срещу вредители

Повечето насекоми и гризачи мразят миризмата на етерично масло от мента, което го прави естествено средство за прогонването им. Сложете няколко капки масло от мента върху памучен тампон и го оставете в шкафовете.

8. Дезодорирайте миризливите обувки

С лимоново масло ще се отървете от неприятната миризма в обувките! Капнете малко на памучни тампони и ги сложете за една нощ, а обувките ще миришат много по-добре сутринта.

9. Почистете сапунената пяна

Маслото от чаено дърво може да почисти останките от сапун във ваната. Смесете няколко капки със сода и натрийте ваната. След това само изплакнете.

6 естествени ароматизатора за банята Добавете приятен аромат като използвате естествени съставки като билки и плодове  
Сподели: