Колко често трябва да чистим кухненските шкафове?

И забравяме ли тази част от мебелите  

667

Когато стане въпрос за чистене в кухнята, плановете ни се свеждат до няколко основни точки – плотовете, фурната, котлоните, мивката и евентуално филтъра на абсорбатора. 

Да въведем ред в шкафовете в кухнятаБезпорядъкът в чекмеджета в кухнята значително забавя и усложнява готвенето

А дали не пропуснахте нещо? Шкафовете, които са част от мебелировката обикновено биват пренебрегвани и забравяне. А те трупат не по – малко прах и мръсотия, поемат от изпаренията и се цапат от постоянното пипане. И това не е всичко. Вътре е не по – малко важно да почистим шкафа. Само си помислете – слагаме чинии, чаши, купи, в които се храним, а плотовете са прашни, но просто не ги забелязваме.

Колко често обаче трябва да ги почистваме?

Тъмните кухненски шкафовеТе са част от тенденциите за сеозн 2016/2017 в кухните

Според експертите от The Spruce, всичко зависи от това колко често се готви в дома ви. Ако готвите всеки ден, ежедневното бърсане е пътят към поддържане на външния вид на шкафовете. Ако готвите само веднъж или два пъти седмично, тогава ги бършете след готвене. Но дори и никога да не готвите или използвате кухнята, прахът се натрупва. Затова е препоръчително да избършете шкафовете си веднъж седмично. Защото редовната поддръжка е ключът към поддържането на чисти кухненски шкафове.

Как може да се изцапа отвън?

Мръсотията от външната страна на кухненските шкафове идва от комбинация на прах и грес от готвенето. Добавете малко топлина и получавате лепкаво покритие. Ежедневната поддръжка предотвратява по-голямата част от това замърсяване. Ако в продължение на няколко седмици не бършете шкафовете, може да се образува плътен слой мръсотия, който е труден за премахване.  

При ежедневна поддръжка, просто забършете външната страна на шкафовете с топла вода и микрофибърна кърпа. Ако по тях има слой натрупана мазнина и изпарения, минете с паста от сода и портокалово масло, след което забършете с мека кърпа. Не забравяйте да почистите и около дръжките.

Колко често трябва да се чистят вътре?

За разлика от вратичките, вътре шкафовете е добре да се почистват на всеки 2-3 месеца. Освен че ще премахнете праха, ще почистите и от остатъци от храна, които са привлекателни за хлебарки и мравки. 

Почиствайте шкафовете вътре с влажна кърпа и малко топла вода. Започвайте от най – горния рафт и слизайте към долните. Разбира се, преди това махнете всички продукти от там. Ако шкафовете се нуждаят от по-дълбоко почистване, можете да използвате портокалово масло или мек сапун.

 

8 начина да увеличите мястото в шкафовете в банятаС правилната подредба ще има място за всички аксесоари
Сподели: