Колко често трябва да почиствате уредите в кухнята?

От котлоните до хладилника

248

Когато готвим е неизбежно да не изцапаме уредите. За да запазим вида им, съответно да работят в изправност и да ни служат дълго, трябва да ги почистваме редовно. Какво значи редовно обаче за различните уреди? Ако котлоните забърсваме след всяко готвене, важи ли това и за хладилника?

Най-честите грешки, които съкращават живота на уредите виИ как да ги избегнете

Ето няколко насоки за поддръжка на уредите, които ни дават от The Spruce.

Почиствайте хладилника на всеки три месеца

Как да аранжираме кухненските уредиЗа перфектно подредена кухня

Разбира се, ако разлеете нещо в хладилника, забършете веднага. Веднъж седмично проверявайте за изостанала храна или такава с изтичащ срок на годност. На всеки три месеца вадете всичко и забърсвайте/ измийте старателно рафтовете, чекмеджета, шкафове.

Почиствайте миялната машина веднъж месечно

Почиствайте миялната си машина с оцет и сода веднъж месечно, за да я поддържате чиста и изправна. Изпразнете я и махнете долния рафт, проверете канализационния филтър за всякакви остатъци. Почистете филтъра с мека четка. Напълнете купа с една чаша дестилиран бял оцет и я сложете на най-горния рафт. Пуснете цикъл с гореща вода, но без сушене. Отворете съдомиялната машина и поръсете с чаша сода по дъното. Пуснете кратък цикъл с гореща вода.

Почиствайте плота и фурната най - много на два – три месеца (според честотата на готвене)

Точно като хладилника, няма да се налага да правите голямо и трудоемко почистване, ако веднага избършете разлято и пръски. Котлоните – керамичен, индукционен или с плочи може да се почиства с мека кърпа и сапун или съвсем лек абразивен препарат.

Ако готвите често – чистете всяка седмица, но ако е само от време на време – може и веднъж месечно. Що се отнася до фурната , тук може да почиствате основно на всеки два - три месеца според интензивността на готвене. Ако има покапано от сос или грана, забършете веднага. 

Микровълновата забърсвайте всяка седмица

Тя е лесна за почистване и е добре да го правите всяка седмица. Сложете купа с вода и малко лимонов сок и пуснете на пълна мощност за 3 минути. Оставете за 4-5 минути и след това забършете. Това е!

Почиствайте филтрите сезонно

Филтрите на климатик или на вентилационната система трябва да се свалят и почистват преди началото на всеки сезон. Измийте ги и оставете да изсъхнат. Не забравяйте да почистите и филтрите на абсорбатора, на пералня и сушилня.

Как да прикрием уредите в кухнятаОсвободете място на плота
Сподели: