Колко често трябва да почиствате уредите в кухнята?

От котлоните до хладилника

286

Когато готвим е неизбежно да не изцапаме уредите. За да запазим вида им, съответно да работят в изправност и да ни служат дълго, трябва да ги почистваме редовно. Какво значи редовно обаче за различните уреди? Ако котлоните забърсваме след всяко готвене, важи ли това и за хладилника?

Най-честите грешки, които съкращават живота на уредите виИ как да ги избегнете

Ето няколко насоки за поддръжка на уредите, които ни дават от The Spruce.

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

Почиствайте хладилника на всеки три месеца

Как да аранжираме кухненските уредиЗа перфектно подредена кухня

Разбира се, ако разлеете нещо в хладилника, забършете веднага. Веднъж седмично проверявайте за изостанала храна или такава с изтичащ срок на годност. На всеки три месеца вадете всичко и забърсвайте/ измийте старателно рафтовете, чекмеджета, шкафове.

Почиствайте миялната машина веднъж месечно

Почиствайте миялната си машина с оцет и сода веднъж месечно, за да я поддържате чиста и изправна. Изпразнете я и махнете долния рафт, проверете канализационния филтър за всякакви остатъци. Почистете филтъра с мека четка. Напълнете купа с една чаша дестилиран бял оцет и я сложете на най-горния рафт. Пуснете цикъл с гореща вода, но без сушене. Отворете съдомиялната машина и поръсете с чаша сода по дъното. Пуснете кратък цикъл с гореща вода.

Почиствайте плота и фурната най - много на два – три месеца (според честотата на готвене)

Точно като хладилника, няма да се налага да правите голямо и трудоемко почистване, ако веднага избършете разлято и пръски. Котлоните – керамичен, индукционен или с плочи може да се почиства с мека кърпа и сапун или съвсем лек абразивен препарат.

Ако готвите често – чистете всяка седмица, но ако е само от време на време – може и веднъж месечно. Що се отнася до фурната , тук може да почиствате основно на всеки два - три месеца според интензивността на готвене. Ако има покапано от сос или грана, забършете веднага. 

Микровълновата забърсвайте всяка седмица

Тя е лесна за почистване и е добре да го правите всяка седмица. Сложете купа с вода и малко лимонов сок и пуснете на пълна мощност за 3 минути. Оставете за 4-5 минути и след това забършете. Това е!

Почиствайте филтрите сезонно

Филтрите на климатик или на вентилационната система трябва да се свалят и почистват преди началото на всеки сезон. Измийте ги и оставете да изсъхнат. Не забравяйте да почистите и филтрите на абсорбатора, на пералня и сушилня.

Как да прикрием уредите в кухнятаОсвободете място на плота
Сподели: