Най-честите грешки, които съкращават живота на уредите ви

И как да ги избегнете

3223

Много често ни се случва уредите у дома да се чупят много преди да изтече гаранцията им. Често обаче причината е в това, че не сме прочели правилно инструкции и ги експлоатираме грешно.

Ето защо ви предлагаме списък с много полезни съвети за поддръжка. Ако ги следвате вашите уреди не само няма да се счупят, но и ще успеете да се удължите живота им.

Пералнята машина

Не слагайте тежки неща отгоре и не сядайте върху нея

Преди да сложите дрехите в нея, не забравяйте да проверите джобовете за дребни предмети

Уверете се, че да се използват само препарати за машинно пране. Тези за ръчно образуват прекалено много пяна, което може да доведе до счупване.

Забърсвайте гуменото уплътнение след всяко пране. Изплаквайте диспенсъра за омекотителя и го оставете да изсъхне. Това ще предпази от натрупване на мухъл.

Веднага след като пералнята изпере, махайте дрехите. Не оставяйте да стоят мокри вътре за дълго. Това може да увреди барабана.

Ако пералната машина няма цикъл за самопочистване цикъл, почиствайте ръчно (приблизително веднъж месечно). Стартирайте празна машината на най-горещия цикъл, плюс допълнително изплакване.

Хладилникът

 

Първите стъпки към правилното поддържане на хладилника трябва да започнат още преди да е доставен до дома ви. Уверете се, че хладилникът е транспортиран в изправено положение и не е наклонен повече от 40 градуса. В противен случай маслото на компресора може да изтече и да повреди цялата система.

След като бъде доставен и сложен на мястото му, не включвайте веднага хладилника. Оставете го поне 4 часа, за да може маслото да се стече. Ако е бил накланян, оставете го поне за 15 часа.

Не слагайте топли съдове и ястия в хладилника.

Модерните хладилници не се нуждаят от размразяване. Все пак го почиствайте като преди това го изключите, поне два пъти годишно.

Не забравяйте да почиствате задната чат на хладилника от прах. За целта може да използвате прахосмукачка.

Съдомиялната

Винаги слагайте съдовете по правилния начин, обърнати надолу.

Преди да сложите съдовете, не забравяйте да ги почистите от храна или мазнини.

Махайте етикети или хартиени стикери от новите съдове, защото могат да задръстят филтъра.

Когато подреждате съдовете, уверете се, че не се докосват един друг и не пречат за циркулацията на водата.

Използвайте специални съдомиялни прахове и таблетки. Обикновеният препарат може да увреди машината.

Малките прибори могат да блокират шайбата, затова внимавайте с поставянето им за миене.

Използвайте соли за съдомиялна, които ще дезинфекцират и ще премахнат котелния камък.

Микровълнова

Когато топлите много леки продукти, сложете в микровълновата чаша с вода, която ще абсорбира част от микровълновото излъчване.

При готвене много леки продукти, това е най-добре да се сложи чаша вода в микровълновата, както добре. Водата ще абсорбира част от микровълновото излъчване, което трябва да осигури по-добри резултати.

Опитайте се да не слагате нищо върху микровълновата. Ако не  може да избеегнете това, уверете се, че предметът не блокира вентилационните решетки на уреда.

Никога активирате микровълновата, когато е празен. Това може лесно да повреди магнетрона (устройство, което генерира микровълни).

Избягвайте да поставяте прекалено тежки предмети в микровълновата (можете да намерите информация за максималния капацитет на уреда в ръководството).

Не слагайте съдове, за които предварително не е указано, че може да се топлят в микровълнова.

Не загрявайте продуктите повече от нужното време.

И не на последно място – почиствайте старателно уреда.

Тостер

Уврете се, че тос терът няма контакт с водаи че не го използвате с влажни ръце.

Не слагайте хляб или сладки с глазура, крем или масло в тостера.

Ако го ползвате всеки ден, чистете го от трохите поне веднъж седмично.

Блендер

Не слагайте в каната на блендера горещи продукти.

Не го дръжте в работен режим повече от указаното в наръчника за употреба време.

Почиствайте старателно от остатъци. Изплаквайте с топла вода и мек препарат. Уврете се, че моторът не е мокър. 

Сподели: