Как да аранжираме кухненските уреди

Как да аранжираме кухненските уреди

Планирате нова кухня? Според начина, по който позиционирате кухненските уреди, може да увеличите пространството и да направите готвенето, почистването и времето, което прекарвате там по – леко и приятно.

Когато става въпрос за подредбата на уредите, има много потенциални клопки. Изгаряте ли се когато вадите нещо фурната или не можете да отворите напълно вратата на хладилника? Ето защо ви предлагаме няколко хитри идеи, които ще ви помогнат да оформите кухнята и да я направит епо – лесна за ползване.

1. Махнете ги от пода

Съдомиялната машина седи под работния плот, нали? Не е задължително. Помислете да ги качите малко по – високо, за да може да я зареждате или разтовате. Височината на фурната също е от решаващо значение. Ако е прекалено ниско или твърде високо, ще ви е трудно да слагате тавите. 

2. Сложете всички уреди на една стена

Това е любим подход на дизайнера на кухни Майкъл Райт. „Той добавя уау фактор", казва той, и тъй като окабеляването е концентрирано в една област, ще имате по – изчистен дизайн. Тук може да сложите всичко от хладилника до охладителя за вино, фурна, грил, микровълнова, кафе машина.

3. Направете редица с фурниКато всички уреди са на един ред, осигурявате достатъчно голямо пространство. Ако не ги направите на ред или колона, може да ги групирайте по тип - подредете "горещите" уреди, като фурната, котлона и микровълновата, заедно.

Ако имате възможност, придържайте се с една марка. Много производители правят така, че контролните панели, копчета, дръжките, дисплеите и вратите да са подравнение, за да изглеждат симетрични и елегантни във всяка конфигурация.

4. Създайте мокра зона"В идеалния случай, поставете пералнята и съдомиялната / сушилнята от двете страни на мивката", казва Крис Мосоп, дизайнер на кухни. Това е особено удобно за помпите и за мръсния канал.

5. Направете готварската печка фокусна точаСложете готварската печка в центъра на стаята, ако е възможно, съветват есперти. Основната функция на кухнята е да готвите, останалите уреди са там, за да помагат за това.

6. Преместете пералнята 

 

Ако пространството в дома ви позволява, сложете пералнята в банята или ако имате мокро помещение. Друг вариант е да я позиционирате в ниша в коридора.

7. Хладилникът и фурната може да са по-близо, отколкото си мислите

Традиционно дизайнерите съветват да не слагаме  хладилника до фурната, тъй като двата уреда са с различна температура. Според Матю Пейн обаче това важи само ако обзавеждате по Фън Шуй. Технологията се е подобрила и днес, всички уреди са добре изолирани и не се влияят от околните.

8. Сложете микровълнова фурна на нивото на очите

Микровълновата фурна често се смята за необходимо зло, въпреки че, модерните модели често включват функциите на пара и грил, което я прави много по-здравословна алтернатива. Обикновено слагаме микровълновата на плота, но експертите съветват да я инсталирате на нивото на очите. Така ще бъде възможно най-удобно да наблюдавате храната и да я слагате и вадите. 

9. Вградете аспиратора

 

Друг трик, използван от Майкъл Райт, е поставянето на аспиратова в стенен панел. "Това е лесен начин да се скриете окабеляването“, казва той. Ако имате възможност инвестирайте в модели, които сами по себе си са красиви и се превръщат в допълваща част на обзавеждането. Аспираторът трябва да бъде разположен точно над плота и в идеалния случай трябва да бъде по-широк от него за най-добра ефективност. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...