10 начина да променим усещането за малка кухня

Планирайте разумно

486

Знаем, че създаването на функционална и красива кухня често може да бъде предизвикателство, особено когато има недостиг на квадратни метри. Но не е и нещо невъзможно. Със следващите няколко прости съвета, ще извлечете максимална полза дори от най-малките кухненски помещения. 

Няколко практични идеи за кухнята виТриъгълникът в кухнята е най-важното място за всички уважаващи себе си готвачи

1. Възползвайте се от височината на тавана

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

Фън шуй идеи за кухнятаТя е сред най-активните помещения в дома ни

Ако сте благословени с високи тавани, извлечете максимума от тях! Висок шкаф е най – логичната стратегия, но не забравяйте и силата на декорацията. Добавете отворени рафтове, на които може да покажете стайни растения, красиви чинии, чаши….

Привлечете погледите с  красиви корнизи, цветен таван или интересно осветително тяло.

В случай, че таванът е нисък, боядисайте го в светъл цвят и пуснете рафтове възможно най – високо.

2. Не оставяйте неизползвано място за съхранение

Когато проектирате малка кухня, не само трябва да помислите за проектирането на външния вид на общото пространство, но и за това как ще се използва всеки шкаф. По този начин може  да направите интериора на шкафовете по-красив, а работния процес по-ефективен.

Използвайте задната част на вратичките като място, на което да закачите мерителни лъжици, например, а под шкафовете монтирайте кукички и закачете чаши. Зоната под горните шкафове може да се използва и като скрити чекмеджета за подправки.

3. Възползвайте се от силата на осветлението

Планирането на добро кухненско осветление е ключът да направите една кухня да се усеща по – голяма. Осветете всички зони така, че да ви бъде възможно най – удобно за работа. Не забравяйте, че цветът на вашите мебели също ще окаже влияние - колкото по-тъмни са шкафовете, плотовете и стените, толкова повече светлина ще ви е необходима.

4. По – малко цветове

Конкретният цвят, който изберете, е изцяло лично решение, но не прекалявайте с нюансите. Това ще създаде по – балансиран вид на стаята. Бъдете свободни да използвате различни нюанси на един и същи цвят, за да създадете някаква визуална текстура, но избягвайте големите контрасти.

5. Подреждайте като Мари Кондо

Правете като Мари Кондо и бъдете безмилостни по отношение на вещите по плотовете. Колкото по-малко неща трябва да съхранявате, толкова по-организирана и функционална ще бъде кухнята ви. Постарайте се всяко нещо да си има място, а всеки нов уред или аксесоар, който внесете, трябва да бъде замяна на стар.

6. Заложете на отразяващи светлината елементи

След като имате добре проектирана кухня, не спирайте дотук. Отнасяйте се с нея както всяка друга стая. Използвани пестеливо и в правилния мащаб, малките декоративни щрихи придават индивидуалност на кухнята. За да направите малка кухня по-голяма, изберете аксесоари, които ще отразят светлина е стаята. Заложете на металите - метални висящи светлини, саксии за растения, рамки за картини, дори практични неща като медни съдове.

7. Изцяло бяла схема

Тук няма нещо ново, но си заслужава да го споменем. Белият цвят отразява светлината и прави малката кухня по-голяма. Боядисвайте кухненските шкафове и стените със сходен нюанс на бялото. Ако се страхувате, че стаята ще бъде скучна, създайте някакъв контраст, като изберете плот от гранит или дърво, и добавете няколко цветни орнаменти под формата на аксесоари и декорации.

8. Не забравяйте пода

Знаете как една дреха може да ви нарави да изглеждате по – високи или слаби. Така е и с пода в кухнята. Ако кухнята е много малка, създайте оптична илюзия с подова настилка, която да върви по дължина. Или пък я направете по – широка с помощта на настилка, която се простира по ширината на помещението.

9. По – малки мебели

Очевидно е, че когато се опитвате да направите една малка кухня се усеща по – голяма, трябва да изберете и мебели, които са по – малки. Избягвайте мебелите с дебели крака или по - груби очертания. Вместо това изберете по – семпли столове, най – добре прозрачни.

10. Стъкло на шкафовете  

Стъклените фасади  на шкафовете ще разширят пространството визуално. Но внимавайте да не ги претрупвате с вещи или продукти. Не е задължително всички шкафове да бъдат стъклени, заложете само на онези, в които държите елементи, които може да покажете – например красива керамика, сервизи или книги.

 

Идеи къде да разположим малката кухняРешения за всяко жилище
Сподели: