Как да подредим уредите в кухнята

И възможно ли да поставим хладилника до печката?  

3889

Обзавеждането на една кухня не означава да мислим само за мебелите и цветовете. Важно е да съобразим още разположението на уредите – не само като функционалност и удобство, но и от гледна точка на безопасността при експлоатацията им. Например дали е възможно да поставите хладилника до печката и какво е минималното разстояние между тях.

4 основни правила при покупка на хладилникИнвестиията е за дълго време, затова не се колебайтет да инвестирате в качествени уреди 

За да се определим разстоянието, е необходимо да се обърнем внимание на някои условия, по-специално вида на печката или фурната, температурата на въздуха, честотата на използване на печката и фурната и размерите на самата стая. В зависимост от това препоръчителното разстояние между уредите може да варира.

Хладилник и котлони

Използвате ли правилно вашата фурна10 неща, коието е добре да не правите

Ако в кухнята използвате електрически котлон, разстоянието от него до хладилника не трябва да бъде по-малко от 15 см. Ако печката е газова, тази цифра се увеличава. В идеалния случай разстоянието трябва да бъде около половин метър.

Хладилник и фурна

Вградената електрическа фурна се счита за най-безопасна. В този случай разстоянието между нея и хладилника трябва да бъде най-малко 5 см. Ако фурната не е вградена и се използва редовно, по-добре е да поставите хладилника на 50 см от него, тъй като по време на работа уредът е много горещ, което може да се отрази негативно на работата му.

Между два хладилника

Ако в кухнята се използват два хладилника наведнъж, те обикновено се поставят един до друг. Това е необходимо за по-удобна работа. Но въпреки, че тези домакински уреди не генерират топлина, все пак се препоръчва да бъдат на разстояние един от друг. В идеалния случай тази цифра е 5-10 см.

Защо хладилникът не трябва да се поставя в близост до печката и фурната?

Има много неблагоприятни ефекти, ако хладилникът е твърде близо до печката или фурната. Например, ако топлината непрекъснато идва от печката или фурната, хладилникът започва да работи в режим, в който да поддържа необходимата температура вътре. Когато това се случва редовно, охлаждащият елемент, постоянно работещ с висока мощност, се износва по-бързо, в резултат на което хладилникът се поврежада.

Повишена консумация на енергия - не е икономично да поставяте хладилник в близост до отоплителни уреди. Поради факта, че компресорът на устройството е принуден да работи без прекъсване, той консумира повече електроенергия, в резултат на което сметките за ток се увеличават значително.

Трудността при поддържането на хладилник. По време на готвене от котлоните пръскат постоянно мазни капки, които се отлагат върху повърхноста на уредите и мебелите разположени в близост, включително и хладилника.

Идеи за поставяне на хладилника в кухнята

За да избегнете всички тези неприятни последици, първо трябва да определите мястото, където ще бъде сложен хладилникът. Ако кухнята е доста голяма, можете да поставите няколко шкафа за съхранение на храна между хладилника, котлоните или фурната.

За малки кухни е най-добре да поставите хладилника на противоположната стена. В този случай ще се спазват необходимите условия на работа, а в същото време всичко необходимо ще бъде наблизо, което ще направи процеса на готвене по-бърз и по-удобен.

За много малки кухни или когато нямате алтернативи и трябва да поставите всички кухненски уреди един до друг, е необходимо да използвате допълнителна изолация. Това ще намали до минимум щетите.

Методи за изолиране

Има няколко метода за изолиране и защита на хладилника от топлината на котлоните и фурната.

Поставете мебели между хладилника и други уреди

Това може да бъде шкаф, например, който колкото и да тесен, все пак ще бъде изолатор.

Отделете ги със стена

Mожете да отделите хлаилника от уредите отделящи топлина като изградите стена, която ще служи като изолация – тухла, гипсокартон или декоративен камък.

 

6 типа кухненско оформлениеИзберете най-подходящото за вашата кухня  
Сподели: