Използвате ли правилно вашата фурна

10 неща, коието е добре да не правите

419

Ползваме фурната почти всеки ден, а колко често я чистим? Колкото и странно да ви звучи, но понякога това може да е сред най – мръсните места в кухнята. И ако готвенето на замразено месо или само забърсването на копчетата ви се струват нормални, не е съвсем така.

Вижте дали не допускате и следващите грешки в експлоатацията й.

Оставяте мръсотията за дни (или месеци)

При ежедневното почистване на кухнята вероятно се фокусирате повече върху плота и шкафовете, отколкото върху самата фурна, но е време да поправите това. Ако пренебрегвате загорялата мазнина или разлято ястие, резултатът ще бъде опушена стая. Затова след всяко готвене – забършете.

Оставяте трохи на дъното на печката

За да бъде ежедневното почистване по – лесно, когато печете нещо, поставете малка тава или лист хартия за печене. След като приключите с готвенето, само извадете и изхвърлете.

Слагате замразена храна, която трябва да бъде размразена

Може да мислите, че пестите време като слагате замразените пилешки гърди да се затоплят във фурната, преди да бъдат напълно размразени, грешите. Ако поставите храна, която е замръзнала или частично замразена във фурната, времето ще бъде различно за готвене, а и вкусът няма да е същия. Затова, най – добре размразете преди да изпечете някое ястие.

Използвайте вентилатор на неправилните храни

Много хора пускат вентилатора на фурната за всяка храна. Това не е правилно. Първо, защото така температурата се повишава средно с 20 градуса, а ястието се готви по – бързо. Което не е препоръчително за всички храни, например за кекс.

Не почиствате около фурната

Нямате представа колко мръсотия се събира между фурната и шкафа. Ако има храна, може да доведе до поява на хлебарки. Затова веднъж седмично чистете с тънка пръчка, на която сте сложили кърпа, за да достигнете и до най – тесните кътчета.

Оставяте копчетата мръсни

Когато пипате копчетата на фурната, оставяте много микроби зад себе си. Почиствайте ги редовно, а ако има възможност, ги махнете и измийте основно.

Сподели: