Грешки, които допускате с летните плодове

Грешки, които допускате с летните плодове

Независимо дали пазарувате от фермерския пазар или берете от градината плодове като ягоди, малини, боровинки, ето няколко трика за това, как да ги поддържате плодовете свежи.

Как да замразим плодове, кафе, вино или шоколад

Искате да направите приятна изненада на половинката или пък да впечатлите гостите – няма проблеми... Днес ще ви...

07/02/2016

Не подбирате внимателно плодовете си

За да извлечете максимума от сезона на горските плодове, знайте какво да търсите във всеки плод.

Как да си направим гирлянда от сушени плодове – еко идея за коледния декор

Гирляндите от сушени плодове изглеждат прекрасно и могат да се превърнат в красив и различен аксесоар. За тях може да...

07/12/2018

Къпини:  Тези плодове трябва да са твърди и сочни. Избягвайте горски плодове, които изглеждат натъртени или спаружени. Берете къпини , които са идеално узрели.

Боровинки: Потърсете плътни, твърди плодове, както  и такива със зеленикав или червен оттенък!

Малини: Потърсете ярко оцветени плодове и избягвайте горски плодове, които изглеждат натъртени.

Ягоди: Ягодите няма да продължат да зреят, след като бъдат набрани. Когато пазарувате в хранителния магазин или на фермерския пазар (или дори берете в собствената си градина), търсете твърди, ярко червени плодове с възможно най-малко бяло по тях.

Миете плодове в неподходящо време

За по-здрави горски плодове, като къпини и ягоди, не отлагайте да ги измиете! Всъщност измиването и сушенето им е чудесен начин да ги запазите свежи (все пак се уверете, че са наистина сухи!).

За по-деликатни горски плодове, като малини, измивайте само непосредствено преди ядене.

Измивате само с вода

За да запазите горските плодове по-свежи по-дълго, използвайте купа с оцет - три части студена вода към една част бял оцет. Това изплакване ще убие спорите на мухъла, които значително съкращават срока на годност на плодовете. Изплакнете и подсушете.

Съхранение на плодове при стайна температура

Въпреки че купа горски плодове може да изглежда супер изкушаващо и красиво на кухненския ви плот, това наистина не е мястото да ги държите. За да запазите плодовете свежи, съхранявайте ги в хладилника.

Влага

Един от най-големите врагове на горските плодове е влагата, така че се уверете, че условията за съхранение са възможно най-сухи. Ако използвате опаковка тип мида с добра вентилация, почистете я преди съхранение, оставете я да изсъхне и я покрийте със суха хартиена кърпа, преди да сложите плодовете. За най-добри резултати обаче, специализираните контейнери за продукти наистина правят чудеса при запазването на горските плодове свежи за по-дълго време.

Съхранявате ги на рафта в хладилника

Не всички места на хладилника са създадени еднакви. За да издържат възможно най-дълго, поставете ги в кутията за плоове и зеленчуци и настройте на ниска влажност. За зеленчуците трябва да се използва висока влажност.

 

Съхранявате ги с други плодове

Разбира се, вашите организационни инстинкти може да искат да групират всичките ви плодове заедно в хладилника, но продукцията създава газ етилен, който ускорява процеса на зреене.

Не изхвърляйте плодове

Може да е изкушаващо да изхвърлите горски плодове, които изглеждат един ден след разцвета си, но дайте на този плод втори живот. Запазете вкуса на лятото за по-студените месеци, като ги пасирате, изсипете във форма за лед и ги замразите, или ги превърнете в сладко .

Съвети, с които ще запазите свежи по – дълго време плодовете и зеленчуците

Често когато пазаруваме се увличаме и купуваме повече, отколкото ни е необходимо. И ако за пакетираните храни и консе...

22/07/2019
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...