Съвети, с които ще запазите свежи по – дълго време плодовете и зеленчуците

Съвети, с които ще запазите свежи по – дълго време плодовете и зеленчуците

Често когато пазаруваме се увличаме и купуваме повече, отколкото ни е необходимо. И ако за пакетираните храни и консервите това не е проблем, не така стои въпросът с пресните плодове и зеленчуци. Ако не успеете да ги консумирате, те завършват гниещи в хладилника или на плота.

Как да организираме кухнята, за да спрем да хвърляме храна

Нашите кухни въплъщава онова удовлетворение, което идва от готвенето, храненето и общуването и това, което се случва ...

12/07/2017

Как да ги съхраним за по – дълго и да спестим пари от купуване на нови. Ето няколко безценни съвета.

1. Обвийте стъблата на бананите с пластмасово или алуминиево фолио

5-те най-често срещани грешки, които правим за хигиената на храната

Можете да се мислите за доста чист и хигиеничен човек - миете ръцете си с антибактериален сапун, къпете се всеки ден ...

05/01/2018

Бананите произвеждат газ етилен през периода на зреене. Чрез покриване на дръжките с пластмасово или алуминиево фолио, можете да предотвратите разпространението му в други части на плода. Така ще ги запазите свежи за 4-5 дни.

2. Поставете лука в найлонови чорапи, усучете ги и завържете възли между тях

 

Твърде много влага може да създаде предпоставка за лука да загние бързо. Ако го съхранявате в найлонови чорапи или в чорапогащи с дупки и ги закачите на сухо място, ще го запазите за дълго.

3. Чесънът харесва тъмните места с ниска влажност.

Идеалният начин да съхранявате чесъна е да го държите в контейнер или хартиена торбичка, която е на тъмно и сухо място.

4. Пресни подправки

Поставете ги в съд с вода на стайна температура (без да ги миете) и те ще се запазят  поне 4-5 дни.

5. Пазете картофите на тъмно и хладно място.

Избягвайте да ги поставяте в найлонови торбички. По-добре е да ги сложите в хартиени или мрежести. Друга възможност за запазването им е кутия с решетки, която е покрита с вестник или абсорбираща хартия на дъното.

6. Ако авокадото не е узряло, увийте го с вестник и го сложете в хартиена торба.

Ако авокадото е зелено, поставянето в хладилника ще спре процеса на узряване. Трябва да го увийте с вестници и да го поставите в хартиена торба. Ако искате да узрее по-бързо, поставете банан в чантата.

7. Доматите трябва да се съхраняват при температура по-висока от 20 градуса, за да се запази по-добре вкуса им.

Колкото по-зрели са доматите, толкова по-концентрирани са техните аромати. Когато влязат в контакт с хладилника и останат на тази температура, те губят вкуса си. Времето за съхранение може да варира от 3 седмици до 2 месеца, в зависимост от това колко зрели са те.

8. Поставете гъбите (немити) в хартиена торба с магданоз.

Важно е да не миете гъби, докато не сте готови да ги консумирате. Препоръчително е да ги съхранявате в хартиена торба и да добавяте няколко клонки магданоз. Той действа като антиоксидант и предотвратява появата на петна. След това трябва да ги сложите в хладилника.

9. Дезинфекцирайте ягодите с бял оцет, без да отстранявате стъблото.

Важно е да се уверите, че няма ягоди с мухъл, защото те могат да развалят останалите. Махнете стъблото и ги поставете в херметически затворена чанта, само ако ще ги замразите. Ако те ще останат в хладилника, сложете ги в гевгир.

В хладилника може да останат от 5 до 6 дни

10. Увийте марулята, спанака или зеленолистните, за да ги запазите свежи.

Измийте листата в голямо количество студена вода. Уверете се, че са напълно сухи, преди да ги приберете в хладилника. Можете да ги поставите в пластмасова кутия или в херметичен плик. Важно е да ги увийте добре с абсорбираща хартия, защото това ще елиминира останалата вода.

Ако ги съхранявате правилно, те ще останат от 1 до 2 седмици в добро състояние.

11. Ако вече сте нарязали лимон, не оставяйте другата половина да се развали. Увийте го в алуминиево фолио или поръсете със сол.

Понякога използваме само половината от лимона и накрая хвърляме другата половина в боклука. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да го увийте в алуминиево фолио. Друга алтернатива е да сложите сол на пулпа и да се съхранява в хладилника. Преди да я използвате, просто трябва да го изплакнете добре.

 

11 знака, че храната е развалена

Според изследването, 1 на всеки 10 души в света поне веднъж е страдал от леко натравяне от храна. Свежестта на продук...

12/04/2018
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...