9-те най-мръсни места във вашата кухня

9-те най-мръсни места във вашата кухня

Кухнята може да е сърцето на дома, но тя може да бъде и най -мръсното място в дома. Тук цари често бъркотия - като използвани съдове, лепкав под или зацапана фурна. Но има ли други места, които забравяте да почистите? Помислете какво пада върху кухненските плотове и рафтове –храна, слагате раници и портмонета, които са били къде ли не, а колко често докосваме дръжките на хладилника и на шкафа. Нека да разгледаме най-мръсните места във вашата кухня и как можете да ги поддържате чисти.

Пълна промяна на кухнята с малко пари

Много от нас ги очакват ремонти вкъщи това лято. Каквато и страхотна идея обаче да имате, нейното осъществяване ще за...

31/05/2016

Дръжки и тъчпадове

Всеки уред във вашата кухня има някакъв вид контролен панел или дръжка, която се докосва всеки път, когато се използва. Всички тези копчета, бутони или тъчпадове се използват след приготвяне на сурова храна или преди измиване на ръцете, оставяйки куп бактерии. Всички тези организми могат да причинят храносмилателни смущения и дори да предизвикат алергии.

Най-лесният начин да почистите двора, дори и при упорити замърсявания

Качеството ни носи радост. Особено тогава, когато работата се върши с лекота и резултатът от нея e добър. С водоструй...

26/05/2020

Държачите на кухненските шкафове, дръжките на уредите и контролните панели трябва да се почистват след приготвяне на храна или ежедневно, като се използва дезинфекцираща кърпа или  спрей за почистване с дезинфектант и чиста кърпа или хартиена кърпа.

Мивка

Въпреки че по нея тече много вода, вероятно има микроби, които дебнат на повърхността, особено в пукнатините, където мивката се свързва с плота, около канала и по стените.

Кухненската мивка трябва да се дезинфекцира след всяко приготвяне на храна, миене на чинии или поне веднъж на ден, като не забравяйте дръжките и крана, плотовете в близост до мивката. Те улавят всички пръски, когато изплакнете замърсените храни.

Гъби и кърпи за съдове

В стремежа си да намалят употребата на хартиени кърпи и тяхното въздействие върху околната среда, много домакини използват целулозни гъби, четки за мивки и платнени кърпи за съдове. За съжаление, според проучване, най-малко 75 процента от тези продукти съдържат колиформни бактерии (Salmonella или E.coli).

Ако използвате такива, те трябва да се измиват в гореща вода след всяко приготвяне на храна или сесия за почистване.

Хладилник

Вече обсъдихме какво може да се крие върху дръжките на хладилника и тъчпадовете, но дори и при ниските температури, някои доста вредни бактерии всъщност могат да виреят във вашия хладилник.

Повечето плодове и зеленчуци ще останат свежи по-дълго, ако не се измият преди съхранение. И така, те отиват в чекмеджето за зеленчуци, все още покрити с бактерии и пестициди. Разбира се, вие ги измивате, преди да ги приготвите и сервирате на семейството си, но бактериите и микробите остават в чекмеджето.

Същото се случва и със сурово месо, което се съхранява в хладилник. Дори пакетираните продукти като мляко или масло са били обработвани и съхранявани многократно, преди да влязат във вашия хладилник.

За да се отървете от бактерии, които могат да се развият там, изваждайте чекмеджетата или рафтовете на хладилника - ако е възможно - всеки месец и измивайте повърхностите с мек почистващ препарат и гореща или топла вода. Подсушете с чиста кърпа или хартиена кърпа.

Дъска за рязане

Дъските за рязане, особено дървените дъски , могат да съдържат бактерии в малките пукнатини, които се появяват дори след еднократна употреба. Важно е да имате поне две отделни дъски за рязане: една за плодове и зеленчуци и една за месо. Това ще намали кръстосаното замърсяване по време на приготвяне на храна.

Измийте всяка дъска след всяка употреба с гореща сапунена вода и изплакнете добре. След това изсушете напълно с хартиена кърпа или чиста кърпа за съдове.

Кафемашина, блендер и малки уреди

Дори чистата вода, която се задържа в топла и влажна среда като кафемашина, може да създаде идеална среда за растеж на бактерии, дрожди и плесени. Някои малки уреди трябва да се почистват след всяка употреба. Имайте предвид, че някои компоненти са безопасни за поставяне в съдомиялна машина, а други трябва да се измият в гореща сапунена вода и след това да се изплакнат, и да се изсушат напълно.

 

Кутии за обяд за многократна употреба, пазарски чанти и бутилки за вода

Всеки път, когато използвате кутия за обяд за многократна употреба, пазарска чанта или бутилка вода, има потенциал за кръстосано замърсяване от бактерии, освен ако не е почистен правилно.

Плотове

Какво стои на вашите кухненски плотове в момента? Когато преместите тази чанта или пазарска чанта, ще приготвяте ли храна на същото място?

Вземете дезинфекцираща кърпичка или чиста кърпа и дезинфекциращ спрей и почиствайте преди приготвяне на храна или поне веднъж на ден. Пропуснете гъбата или кърпа за съдове, защото те може да съдържат бактерии и микроби.

Поне веднъж седмично отделете време да почистите ъглите, под малките уреди и по ръбовете между печката или хладилника и плота. Не искате да си представяте какво се крие в тези влажни, тъмни пространства.

 

Съдове за сол и пипер

Използвахте ли ги, докато приготвяхте храна? Измихте ли ръцете си, преди да ги докоснете, или просто грабнахте и подправихте? Избърсвайте ги внимателно с дезинфекцираща кърпичка след всяко приготвяне на храна и старателно почиствайте всяка седмица.

 

 

Няколко практични идеи за кухнята ви

Ако сте начинаещ готвач и ви предстои да изберете дизайн за кухнята си, ще трябва да подходите към задачата внимателн...

26/05/2016
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...