6 начина за бързо почистване на котлоните

Блестящ резултат

1465

Когато става въпрос за поддържане на котлона блестящ, "да забърша докато минавам покрай него“, определено не е работеща стратегия. Разлятото или напръсканото са част от процеса на готвене, но често, бързайки да поднесем вечерята, забравяме за тях и те остават на котлона.

Как да почистим фурната и котлонитеЛесно е да върнете блясъка им  

И само след няколко часа всичко е изсъхнало, а мисълта за почистване се превръща в кошмар. Преди да ви мине мисълта да идете до магазина, за да вземете скъпи препарати, обещаващи магически резултат, почакайте. Защото най – вероятно под мивката или в кухненския шкаф имате цял арсенал от помощници, които ще ви помогнат в борбата с мръсотията по котлоните.

Направете си лек абразив

Ето как да се погрижите за стъклокерамичните котлони Полезни съвети за всяка домакиня  

Смесете сода с малко вода, за да се получи каша. Добавете 1 капка етерично масло (лимон/ портокал), за да увеличите почистващата сила и нанесете нежно с влажна гъба. Оставете за 10-15 минути, след което изтрийте с влажна кърпа, а накрая полирайте.

Микрофибър

Добър вариант за почистване на котлона е да използвате микрофибърна кърпа. Тя е удачен вариант за още прясното петно, когато не е засъхнало. Навлажнете леко, след което просто минете по котлона.

Скрапер за котлони

В случай че по котлоните има загоряла храна, най – лесно и без да нараните повърхността ще се справите с помощта на скрапер. Ако загорялата храна е много упорита, напръскайте с малко обезмаслител и след няколко минути просто почистете.

Стара четка за зъби (за газови котлони)

Ако имате традиционен газов котлон, знаете колко трудно е да се почисти мястото около горелките. За целта ще ви помогне четка за зъби. Потопете я в универсален препарат за почистване и внимателно изчеткайте.

Запасете се с бял оцет

Напръскайте разтвор на бял оцет и вода върху плота от неръждаема стомана и оставете да подейства за няколко минути. След това просто забършете с кърпа или гъба.

Как да почистите керамичните котлони в кухнята Една от най – лесно цапащите се повърхности във всеки дом  
Сподели: