Ето как да се погрижите за стъклокерамичните котлони

Полезни съвети за всяка домакиня  

76418

Стъклокерамичните котлони днес не са лукс, а са достъпни в почти всеки дом. Те обаче са колкото и красиви, толкова и податливи на петна, което изисква повече грижи. За да се радвате на блестяща печка, следвайте няколко лесни съвета:

1. Никога не поставяйте мокри съдове върху стъклена керамична плоча.

Ако сложите на котлона тенджера с мокро дъно резултатът ще бъде бели петна. Затова преди да започнете да готвите, се уверете, че са напълно сухи.

2. Не почиствайте с гъба за съдове

Не използвайте гъбата за съдове, за да почистите котлона, защото останалите мазнини или парчета храна могат да доведат до нови петна и да повредят повърхността на печката. Затова използвайте само нови, чисти и меки гъби.

3. Захарта - враг на плота

Когато приготвяте карамел бъдете изключително внимателни, за да не пръска. Почистването на повърхността след това е много трудно.

4. Ако все пак падне захар

... или разтопена пластмаса, фолио и други подобни материали, незабавно ги махнете със специален уред за стъклокерамика или използвайте обикновен бръснач.

5. Мек почистващ препарат за стотинки

За да се справите с обикновените мазни петна, сложете малко веро, поръсете сода отгоре и добавете няколко капки водороден пероксид. Изчакайте няколко минути и избършете с нова мека гъба с кръгово движение.

6. Ако не подейства

... ще помогне на топлината. Ето как работи: поръсете сода върху петното и го покрийте с влажна, сапунена (и чиста!) гъба, загрята в топла вода. Оставете за 15 минути. След почистване оставете да изсъхне.

7. Използвайтеа меламинова гъба

Тези малки гъби са много ефикасни и са идеални за плота. Имайте винаги под ръка за бързо и ефикасно почистване.

8. Спасете положението и с четка за зъби

Старата четка ще ви помогне да се справите с особено неприятни петна. Особено, ако използвате с паста за зъби и малко количество сода.

9. Сода и оцет

Тези две евтини съставки ще заменят скъпата "химия". Направете паста от 4 супени лъжици сода и 1 супена лъжица оцет. Оставете за 30 минути, избършете с чиста, влажна гъба и подсушете.

10. Защитен слой

След като измиете печката, я избършете с мека кърпа, навлажнена с малко количество растително масло. Това ще създаде тънък филм на повърхността. Той ще предпази от петна и парчета изгоряла храна.

За още идеи - следвайте ни в Instagram

 

Сподели: