Как да почистим фурната и котлоните

Лесно е да върнете блясъка им  

4318

Печена пуйка за Коледа, сладкиши за Нова година, пай за посрещане на гостите. В последните дни и седмици фурната и котлоните са може би най – използваните уреди у дома. А това води и до зацапването им. Сега, след като еуфорията от готвенето вече отмина, е време да се заловим с почистването им. Ето как да върнете блясъка на фурната и котлоните без усилия и скъпи препарати.

5 често срещани грешки, които правят печката по-трудна за почистване Спестете си усилия с няколко лесни трика  

1. Започнете със скарата на фурната

Преди да започнете, уверете се, че фурната е изключена и е напълно изстинала. Сложете гумени ръкавици. Свалете скарата и натъркайте със смес от сода и вода или ако използвате препарат за почистване. Оставете настрана.

Как да почистим фурнатаСъвети за по-лесно и безопасно премахване на остатъците от малки пръски до големи мазни петна  

 

2. Почистете вътрешността и стъклото на вратата

Покрийте пода пред фурната с вестник и остържете изгорялата храна вътре. Ако стъклото на вратата се сваля, извадете го и го накиснете в гореща сапунена вода. Почистете фурната със смес от сода и вода или с препарат за фурни според инструкциите. Избягвайте зоната около вентилатора и реотаните. На труднодостъпните места минете с четка за зъби.

Ако миете със сода, оставете за поне 3-4 часа, след  което напръскайте с оцет и измийте. Забършете със суха кърпа.

4. Почистете котлоните

Ако котлоните са стъклокерамични, първо изстържете остатъците от загоряла храна с инструмент за почистване, който е в комплект с котлоните. С влажна гъба с веро или лек абразив измийте котлона и след това забършете с мека кърпа.

5. Почистете вратата на фурната

Ако сте свалили стъклото, измийте го добре с веро и топла вода, забършете и върнете внимателно. Ако не може да се сваля, измийте го на място. Постелете хартия на пода, за да не капе.

6. За блясък

Почистете корпуса на фурната. Може да ползвате малко зехтин или кокосово масло върху мека кърпа. Готови сте за следващата кулинарна авантюра.

 

Ето как да се погрижите за стъклокерамичните котлони Полезни съвети за всяка домакиня  
Сподели: