Как да оцелеем в жегите, ако нямаме климатик

Съвети и често допускани грешки  

2949

Колкото и да обичаме лятото, понякога жегите ни идват малко в повече. Всеки търси различни начини да се бори с прекомерната топлина, а най – честото спасение е климатикът. По една или друга причина обаче, има хора, които просто не искат да пускат охлаждащия уред – дали заради усещането, поради последващите разходи или заради здравето.

10 начина да охладим дома си без климатикНавън вече е горещо и ще става още по-топло

Но все пак има няколко лесни и бюджетни начини, с които да се справите с високите градуси и дискомфорта у дома. Вижте съвети за охлаждане през лятото и грешки, които много хора неволно допускат.

1. Отварянето на прозорец в горещ слънчев ден е лоша идея.

Да охладим дома по енерго ефективен начинСъздайте комфорт, без да плащате куп пари за сметки  

По време на най – топлите часове не трябва да отворите прозорците и вратите на балкона. Най – добре е да държите затворено, пуснете щорите или дръпнете завесите, за да не влиза топлината. Ако имате изложение, което е сенчесто, например северно и там не напича, може спокойно да държите отворено.

2. Студената вода не винаги е решение

Много хора вярват, че най-доброто решение в топлото време е да пият много студена вода. Това обаче изобщо не е добра идея, защото така не само може да се разболеете, ако сте претоплени, но и ефектът няма да е дълготраен. Според специалисти, по-добре е да консумирате горещ зелен чай.

Той разширява кръвоносните съдове, като всяка гореща напитка, понижава кръвното налягане и ви позволява да увеличите изпотяването. Тялото се охлажда бързо и тялото вече не се изпотява.

3. Вентилаторът трябва да бъде поставен така, че да не удря директно в лицето.

Вентилаторът е сравнително евтин уред, който ще помогне в много горещи дни. Но е важно да не духа в лицето ви. Сложете пред него купа с лед, за да засилите охлаждащия ефект. Освен това внимавайте когато правите течение, за да охладите, защото често последствията са схващания, мускулни болки, възпаления.

4. Приемайте повече течности

В топло време човек се поти, а заедно с това изхвърля и много минерали, микроелементи, сол. За да компенсирате загубата, увеличете течностите като приемате повече зеленчукови и плодови сокове, отвари от билки като мента и маточина. Водата, която пиете, е най-добре да бъде подкиселена с лимонов сок. При необичайна топлина би било хубаво да пиете леко подсолена вода, тъй като именно солта е най-ефективна при задържане на течности в тялото. Но не прекалявайте, за да се подуете.

5. Ако не може да вземете хладен душ, навлажнете ушите с много студена вода.

Разбира се, в средата на работния ден няма как да вземете душ, но под ръка със сигурност имате мивка с много студена вода. Просто трябва да навлажните ушите и лактите си.

6. Вместо овлажнител ... сушете прането в стаята!

Не всеки разполага с овлажнител у дома. За да се справите с много сухия въздух през лятото, изсушете прането в стаята, където почивате или работите. Първо, ще се насладите на приятната миризма на прах или омекотител за тъкани и второ, въздухът ще се овлажни.

И най-накрая – ето няколко блиц съвета за горещия сезон:

● Носете светли дрехи от естествени материи – памук, лен…

● Ако ви се яде сладко, вземете плод, а не сладкиш. Така ще се хидратирате и ще утолите глада.

● Гответе рано сутрин, за да не претопляте стаите.

● Ако усещате замаяност, слабост и дискомфорт, не излизайте между 11 - 17 ч.

● Използвайте минимум грим

Как да готвим и да запазим дома си прохладенНяколко начина да справите с вечерята по време на жегите  
Сподели: