Да охладим дома по енерго ефективен начин

Създайте комфорт, без да плащате куп пари за сметки  

393

През лятото почти всеки от нас се сблъсква с две неща: да запазим хлад в дома, но и да не плаща космически сметки за електроенергия. И ако обикновено за първото се обръщаме към климатика, то колкото и да е ефективен той, няма как да се разминем с по – високите раходи.

Все пак има няколко лесни начина да се справите с летните горещини. Ето няколко трика:

Използвайте естествена светлина колкото е възможно по – дълго

Електрическите крушки, особено по-старите, излъчват топлина. Ако в жилището ви е по – тъмно, намерете решение на това – прозрачни или светли завеси, по – светли мебели и стени. Опитайте се да се възползвате до последно от естествената светлина навън и не включвайте лампите.

Пуснете завесите

Ако пък се радвате на обилна слънчева светлина, заложете на тъмни завеси или ори (тип блекаут), с които да спирате лъчите в най – горещите часове на деня.

Използвайте уредите рано сутрин или късно вечер

Фурна, пералня, сушилня – пускайте ги рано сутринта или късно вечер, когато захлади. Колкото и да не ви се вярва, но и те излъчват топлина, от която в най – горещите дни нямате нужда.

Вентилатор

Вместо климатик, изберете добрия стар вентилатор. За да бъде по – ефективно охлаждането, сложете пред него съд с лед, който ще излъчва допълнителен хлад.

 

Стойте в по – хладните помещения

Ако живеете в жилище, което има западно и източно изложение, опитайте се да останете в западните стаи през най – горещите часове. Ако имате дебели килими, махнете ги. Може да оформите и кът за почивка като разположите големи възглавници или дюшек до пода, където е по – хладно.

 За още актуални новини от Idei.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Сподели: