10 начина да охладим дома си без климатик

10 начина да охладим дома си без климатик

Навън вече е горещо и ще става още по-топло през следващите месеци. Как да охладим жилището, но без помощта на климатик?

Вижте 10 трика, които ще ви помогнат в тази задача:

1. Дръжте щорите и завесите пуснати30 на сто от нежеланата топлина в дома идва от прозорците.

С помощта на завеси и щори можете да намалите сметката си за електричество със 7 на сто, както и да намалите вътрешната температура до 20 градуса.

Щорите и пердетата пазят дома ви от това да се превърне в миниатюрен парник, което е особено важно в случаите с южно и западно изложение.

2. Използвайте вратите за охлажданеАко апартаментът ви разполага със стаи с южно и със северно изложение, можете чудесно да балансирате температурата.

Затворете вратите на неизползваните стаи с прозорци на запад или юг, за да предпазите останалата част от дома си от затопляне.

И обратното – отворете широко вратите на северните стаи, за да проникне по-хладен въздух в останалата част от жилището.

3. Сменете чаршафитеДа, сатенените чаршафи сигурно са луксозни и добре изглеждащи, но да спите в памучни е най-умният ход през лятото.

Памукът е материя, която диша по-лесно и оставя хладно усещане върху кожата.

И като допълнителен бонус: купете си възглавници с естествено въздушно пространство между пълнежа – така те няма да задържат топлината на тялото, дори и след като ги сложите в калъфка.

4. Пуснете вентилаторът да се върти обратно на часовниковата стрелкаНезависимо дали го знаете или не, вентилаторът на тавана трябва да се коригира сезонно.

Въртенето на по-висока скорост обратно на часовниковата стрелка през лятото създава ефекта на хладен бриз.

5. Тревожете се за човека, а не за къщатаАко вашите предци са оцелели без климатик, значи и вие можете. Пийте студени напитки, слагайте си студена кърпа на шията и китките.

Подбирайте памучни дрехи в светли цветове и отложете гушкането с половинката за по-хладни дни.

6. Пуснете вентилатора в банята и абсорбатора в кухнятаДори и да не ви се струва възможно с тяхна помощ да охладите дома, този ефект е факт.

Горещият въздух се издига нагоре и ще бъде засмукан от двата уреда, които ще го изхвърлят навън.

7. Отворете прозорците през нощтаВъзползвайте се от по-хладните нощни часове, като отворите врати и прозорци.

Така въздушният поток по естествен начин ще охлади помещенията.

Не пропускайте обаче да ги затворите, когато навън стане по-горещо.

8. Отървете се от източниците на топлинаДори и досега да не сте имали време да смените крушките вкъщи с енергоспестяващи, лятото е идеалният момент.

Колкото и незначителна топлина да излъчват обикновените крушки, тя е достатъчна да повиши температурата в помещението, когато е наистина горещо.

Освен това ще намалите сметката си за електричество.

9. Използвайте грилаТова е очевидно, но и ние ще ви го кажем: използването на фурната или котлоните през лятото чувствително повишава температурата в дома ви.

Затова сега е моментът да се превърнете във фенове на грила: той не отделя толкова топлина, ястията се приготвят бързо, а и можете да го използвате на открито.

10. Направете дългосрочни подобрения в жилищетоМожете да направите няколко промени в дома си, които да понижат температурата в него през летните месеци.

Като например да поставите прозорци със специален изолационен филм, да сложите тенти, да засадите дървета или лозници в близост до прозорците, както и да изолирате стените.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...