Спалня по фън шуй

Спалня по фън шуй

Спалнята е важно място в къщата. Тук почиваме от натоварения ден, наслаждаваме се на сън, презареждаме „батериите“, зареждаме се с енергия за нови начала и постижения. Фън шуй практиките от американския интериорен дизайнер, специалист по фън шуй и автор на популярната книга Nostilis Spaces, Анжи Чо, могат да ви помогнат да създадете хармонично пространство, в което сетивата са в мир и баланс.

Независимо от стила, който харесвате, вашата цел е да създадете най-спокойната атмосфера в спалнята. „Най-важното нещо във фън шуй е как се чувствате в определено пространство. В спалнята, която носи положителна енергия, ще усещате чувствате грижа, подкрепа, ще се чувствате комфортно, като у дома. Околната ви среда оказва огромно влияние върху вашето душевно състояние, благополучие и дори здраве.

Не поставяйте леглото в една линия с вратата

Основният принцип на фън шуй изисква леглото да бъде поставено диагонално спрямо вратата. Когато лежите в леглото, трябва да можете да виждате вратата, но тя не трябва да е на една линия с леглото. Не трябва да спите с крака към вратата и с глава към вратата.

чГлавата на леглото трябва да е твърда.

Таблата ви свързва с вашия партньор и също така осигурява стабилност и хармония между мъжкото и женското начало. Следователно, тя трябва да бъде хомогенна, без дупки. Най-добре е да използвате дървени или меки текстилни табла. Избягвайте метала, тъй като металните табла често са направени в решетъчен модел и създават усещане за клетка.

Скрийте телевизора далеч от очите си

Дали да поставите или не телевизор в спалнята зависи от вас и вашите навици. Но ако имате проблеми със съня, най-добре е да не го използвате там, където спите, или поне да го скриете от поглед зад дървен параван или завеса. В днешно време има много различни елегантни начини за скриване на оборудване, така че да не пречи на съня .

Изберете внимателно растенията

Живата зеленина в интериора влияе добре на душевното ни състояние, природата успокоява и хармонизира чувствата ни. Въпреки това, не всички растения отговарят на принципите на Фън Шуй. Според Енджи Чо най-добре е да се използват растения с меки, заоблени листа. Например сукуленти със сърцевидни листа – те създават спокойна, релаксираща атмосфера в нея.

Органична среда

Спалното бельо, изработено от естествени органични материали (като памук или бамбукови влакна) е най-добрият вариант на фън шуй за спалня. Има много етични въпроси за това как, какво и при какви условия се прави постелката, защото цялата отрицателна (или положителна) енергия е вплетена в материалите. Опитайте се да купувате продукти от "етични", нетоксични, екологично чисти материали, защото това ще повлияе пряко на вашето благополучие и живот.

Що се отнася до избора на цвят, бялото е твърде скучно за спалня. Това е като празно платно, върху което нанасяте различни акценти, като цветни възглавници. Ако искате да привлечете партньор към себе си, използвайте розово спално бельо , ако искате да добавите страст и огън към личния си живот - червено.

Стремете се към баланс

Ако искате да привлечете партньор или вече сте във връзка с някого, принципът на баланс е изключително важен в спалнята. Свободно пространство от двете страни на леглото или нощни шкафчета от двете страни са само някои примери. Между другото, нощните шкафчета не трябва да са еднакви. Могат дори да стоят асиметрично – няма строги правила, принципът на баланса ви оставя свобода на действие.

Включете любимите си цветове

Повечето хора вярват, че напълно неутралната палитра  е ключът към перфектния интериор на спалнята по фън шуй. Това обаче не е съвсем вярно. Тук можете да използвате всякакви нюанси, които са близо до вас и резонират с вашите чувства. Неутралната гама сега клони към по-земни нюанси: "земята" дава основата, опора, стабилност и зарежда с енергия. Ако ви подхожда, не се колебайте да изберете такава палитра. Но в крайна сметка всичко зависи от личните ви вкусове и предпочитания.

Правилното осветление е на преден план

Повече светлина в къщата е един от ключовите принципи на Фън Шуй. Той носи блясък, яснота, активност във всички области на живота ви. Фън шуй препоръчва да се обърне специално внимание на подсветката - тя е незаменима, когато някой в къщата е депресиран или разстроен. Използвайте осветление с цветова температура 2700 K, а не 3000 K: то добавя повече топлина, комфорт и искреност в интериора. И не забравяйте за свещите - друг безспорен фаворит в интериора на спалнята, създаващ най-интимната атмосфера, която трудно ще постигнете с помощта на осветителни тела.

Избягвайте семейни снимки

Колкото и странно да звучи, фън шуй вярва, че в спалнята няма място за семейни снимки. Това е империя за двама: вие и вашият партньор и снимките на членове на семейството не допринасят за създаването на спокоен и личен интериор .

 

Не окачвайте снимките твърде ниско

Картината над леглото е традиционен елемент от декора на спалнята. Не можете обаче да ги закачите твърде ниско над леглото – в този случай те ще ви завладеят емоционално. Същото правило важи и за избора на легло: моделът не трябва да е твърде нисък.

Намалете безпорядъка

Хаосът и безпорядъкът в дома причиняват стрес и Фън Шуй изисква избягването им. Добре е в спалнята да има много свободно пространство, особено под леглото – това създава здравословна атмосфера и здравословна Чи енергия в стаята. Но ако живеете в малък апартамент и имате нужда от място под леглото за съхранение, използвайте го изключително за неща, свързани със съня (спално бельо, одеяла, възглавници). Това не е място за съхранение на емоционално заредени предмети, като обувки, дрехи, стари писма, кутии за пощенски картички, снимки или документи.

Също така е по-добре да не държите книги в спалнята, те са твърде активни. Максимумът, който е разрешен, е роман, който четете преди лягане. Но една пълноценна библиотека ще отвлече вниманието от съня. 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...