Топлата вода убива ли бактериите?

Kаква трябва да е температурата на водата

437

Хората, които мият на ръка често се питат, дали горещата вода убива микробите. А други искат да знаят, дали унищожава микробите в прането. Някои пък мият със студена вода, за да спестят пари. Но дали успяват ефективно да изперат? Къде е истината? Всъщност правилният въпрос е колко гореща трябва да бъде водата и за колко време микробите трябва да бъдат изложени на нея?

7 грешки, които допускаме при миене на чиниитеСбогом мазни петна и отегчителна работа  

Прекалено горещо за пране на ръце

Въпреки че е възможно да убиете някои бактерии само с гореща вода, водата трябва да е с температура, доста по-висока от тази, която кожата ви може да понесе. Повечето хора могат да понасят температура от 40 градуса за кратко.

Употреба на верото в домакинството извън миенето на чинииУниверсален препарат с много ползи 

Конкретната температура на водата за убиване на микроби е трудна за определяне, но питейната вода е ориентировъчна. За да дезинфекцират водата за пиене, се препоръчва да кипне водата за най-малко 1 минута, т.е на 100 градуса. За разлика от това, повечето съдове и дрехи се мият и пера при температури по-ниски от 50 градуса, така че няма как да се каже, че убивате много микроби с горещата вода.

Топлата вода помага ли за почистване

Топлата вода не убива много бактерии, но помага да почистите съдовете и дрехите, като по този начин ги освобождавате от потенциални бактерии. Топлата вода и почистващият препарат заедно атакуват масла и мръсотия, а верото става по – ефективно.

Как да дезинфекцираме съдове и дрехи

Тъй като не е възможно да хигиенизирате съдовете или дрехите си с вряла вода, трябва да използвате дезинфектант. Например за прането може да използвате подходящ дезинфекционен препарат за цикъла на пране, а ако трябва да дезинфекцирате чиниите, може ги накиснете в хигиенизиращ разтвор (например белина), за да убиете бактериите. След това обаче задължително измийте с топла вода и веро.

Защо съдомиялната е по-добра от миенето на ръкаТя е по-екологична и пести енергия
Сподели: