7 грешки, които допускаме при миене на чиниите

Сбогом мазни петна и отегчителна работа  

1694

Имали сте дълъг работен ден, приготвихте вечеря за цялото семейство и сега всичко, което искате да направите е да изпънете крака и да се отпуснете. Но първо трябва да измиете чиниите. Дори и да използвате най – добрите и надеждни препарати и да имате само няколко чинии, няма защо да се лъжем, че това е доста скучна работа. И обикновено сме склонни да прибързваме с изпълнението й или да правим елементарни грешки. Те могат да бъдат относително безвредни, но понякога и да причинят разпространението на микробите и да направят чиниите по-мръсни!

Скритите възможности на гъбата за съдове Защото тя не е само за миене  

Вижте кои са най – често срещаните грешки при миене на чиниите и как да ги избегнете.

Оставяте ги да се натрупат

9 навика, които развалят съдовете за готвенеВнимавайте за правилнатa експлоатация

Оставянето на чиниите в мивката за по-късно не е просто ленив навик, но може да бъде и вредно. Бактериите могат да живеят до четири дни на използваните чинии и да се разпространят в кухнята. Да не говорим, че сосът със спагети или овесена каша прави измиването на съдовете още по-трудно. Ако наистина не искате да миете, поне изплакнете и оставете в миялната машина.

Използвате прекалено много препарат

Случвало ли ви се е да извадили чаша от шкафа и да разберете, че е замазана и като че малко мръсна? Причината е, че може да използвате твърде много препарат, който оставя лепкав остатък върху чиниите. Затова понякога прекалената употреба на препарат може да се окаже вредна.

Забърсвате с мръсна кърпа

Тази кърпа, висяща на мивката, която е „само за чинии и ръце“, вероятно се е превърнала и в средство за почистване на всякакви други дребни замърсявания. Което означава, че е пълна с мръсотия, бактерии и микроби. Или оставете чиниите да изсъхнат на въздух или сменяйте кърпата често.

Миете със студена вода

Идеалната температура за стерилизиране на чиниите е около 60 до 80 градуса, което е стандарт за повечето съдомиялни машини. Но ръцете ви не могат да понесат толкова висока температура. Използването на хладка вода няма да убие бактериите и може да остави лъскави ивици по вашите чинии, затова сложете ръкавици и мийте на по – висока температура.

Прочиствате с гъба

Кухненските гъби са убежище за бактерии и микроби. Всъщност, те дори могат да бъдат най-мръсните неща в кухнята ви. Затова използвайте четка за миене на съдове, когато имате по – упорити замърсявания. А гъбата сменяйте всяка седмица.

Забравяте да почистите машината

Отворете долната част на съдомиялната машина и ще намерите резервоар, в който се събират остатъците от храна. Изпразвайте го редовно, за да може машината ви да работи гладко.

Не зареждате съдомиялната машина по правилния начин

Изглежда ефективно да поставите колкото може повече съдове в съдомиялната машина, преди да я пуснете. Но е важно да оставите достатъчно място, за да може водата да стигне и да почисти всеки един. Внимавайте и когато редите машината да няма стъклени чаши най – отдолу, защото може да доведе до счупване.

Тези съдове не трябва да миете никога в миялната машинаЗа да удължите живота им
Сподели: