10 начина да се отървете от петна, които ви изглеждат безнадеждни

Тайната се крие в шкафа ви 

1385

Някои петна изглеждат абсолютно безнадеждни от гледна точка на премахването им, а обикновено изходът е да изхвърлим дрехата или да я ползваме като парцал. Но преди да се откажете от любимата си блуза, вижте няколко начина, с които може да решите проблема.

Как да почистим най-често срещаните петнаНе изхвърляйте дрехите  

При това с подръчни средства, които има във всеки дом.

Мастилото се маха с горчица

Тези средства за премахване на петна са в кухнята виПредпазвайте дрехите и спалното бельо с тези решения  

Ако обичайното пране не решава проблема с петно от мастило, сложете малко горчица и прах за пране и направете каша. Нанесете на петното и оставете за един ден. След това изперете по обичайния начин.

Петна по бели дрехи

Петната по белите дрехи се премахват трудно. За успешното им отстраняване е необходимо е предварително да се третират. В чаша топла вода сложете супена лъжица амоняк и водороден прекис. Натопете няколко памучните тампона и поставете върху петното за 15-20 минути. След това изперете както обикновено.

Дъвката ще я отстраните във фризера

Ако на някоя дреха има залепнала дъвка, сложете я във фризера за няколко часа. След това само махнете с помощта на остър предмет.

Верото помага срещу петна от червило

Ако има петно от червилото върху дрехите, преди пране, изплакнете с  малко веро и оставете за няколко минути. След това само изперете.

Лимонът се справя с петна от ръжда

Петната от ръжда са сред най – трудните за отстраняване, но не и невъзможни. Пресният лимон ще ви помогне да се отървете от тях. Просто изстискайте сока на петното и оставете за един ден преди обичайното пране. Ако нямате лимон, вместо сок може да използвате силен разтвор на лимонена киселина.

Креда ще елиминира мазното петно

Ако изпръскате дрехата си с нещо мазно, преди пране поръсете с малко креда за няколко часа, след което изперете. Ако петното не се махне, направете каша от креда и малко вода и сложете върху петното.

Кръв се пере само със студена вода

Най-популярната грешка, която допускат почти 70% от домакините, е да перат кръвта с гореща вода. Протеинът, който образува кръвта, се коагулира, което прави петната невъзможни за отстраняване. Дори ако петното е старо, пак ще може да го махнете под струя ледена вода.

Оксаловата киселина ще премахне старите петна от чай и кафе

Много домакини имат оксаловата киселина на рафта с битови химикали. Този бял прах отлично премахва ръждата, но наред с това е добър и за махане на петна от кафе и чай. Суспензията от оксалова киселина, навлажнена с вода, трябва да се нанесе върху оцветяването в продължение на няколко часа. След това измийте продукта по обичайния начин.

Чорапогащи от оцет и найлон срещу петна от сухи дезодоранти

Ако видите следа от сух дезодорант по блузата, вземете чифт силонови чорапи, навийте ги на топче и забършете петното все едно е гумичка. Ако следата е стара обаче, пуснете в пералнята като добавите една трета чаша оцет в барабана.

5 лесни решения за премахване на петнатаТрябват ви подръчни материали
Сподели: