Умни идеи за пестене на място у дома

Елегантни дизайнерски трикове, с които ще превърнете малкия дом в светло и пр...

796

Всеки иска да има голям и просторен дом, но не всеки може да си позволи лукса да обитава такъв. Обитателите на малките жилища знаят колко е трудно да обзаведеш такова – независимо дали е студио от 30 кв. м или стая от 15-20 кв. метра.

15 дизайна за малко жилищеКоато малкото е много  

Има няколко основни правила, които трябва да следвате, за да създадете ярък и динамичен дом. Дори да се налага да разбиете някои „железни“ правила, вижте професионалните съвети за пестене на място в малкия дом.

Мислете вертикално

Грешки при декорирането на малък апартаментДизайнери обясняват защо е безмислено да играем на сигурно, когато декорираме малка стая

Да започнем с базисния ръководен принцип: мислете на високо когато живеете в малък дом. Площта на пода е ограничена и всеки винаги се нуждае от допълнителни възможности за съхранение, така че стените са ни два пъти по – ценни. Тук е идеалното място, за да държите книги или сувенири. Прилагайте този принцип и при организация на гардреоба: независимо дали е вграден  или свободно стоящ.

2. Унифицирайте цветовата палитра.

Не всички от нас живеят в жилище с отворен план. Ако вашият апартамент има по-малки съседни стаи, единна цветова палитра, която минава в цялата къща ще помогне да се създаде илюзия за по – голяма площ, тъй като намалява визуалния шум. Добър вариант е да се съсредоточите върху неутралната схема, в пастелната гама или в бои, които имат лек блясък. Последните отразяват светлината и се създава усещане за простор.

3. Излъжете окото със завеси  

Изберете завеси от лека и светла материя, те придават обем на стаята. Освен това не забравяйте златното правило да ги закачите над рамката на прозореца - идеалната височина е около две трети от разстоянието между горната част на прозореца и тавана.

4. Изберете мебели, монтирани на стена.

Подобно на вертикалното съхранение, монтираните на стената мебели са от съществено значение за малкия апартамент. Това означава рафтове и маси, тип конзола, телевизор на сетната, както и  стенни лампи.

5. Внесете огледала.

Огледалата удвояват визуалното пространство, като отразяват светлината навсякъде в дома. Те също така дават илюзията за по-отворено пространство. Огледалата са лесен начин да увеличите площта на малката кухня - просто сложете отразяващ кухненски гръб. За малкия хол, заложете на мебели с отразяващи повърхности.

6. Вграденото обзавеждане.

 

И накрая, ако ви предстои ремонт или тепърва започвате да планирате обзавеждането, мислете за вградено такова. То е подходящо за всяка стая – от коридора – до банята и е най-ефективният начин за използване на пространството от пода до тавана.

Малък апартамент с впечатляващ стил Представяме ви малък 43 кв. м. скандинавски апартамент, който е пример за съчетание на съвременен дизайн и ретро шик
Сподели: