Как да почистим най-често срещаните петна

Не изхвърляйте дрехите  

1170

Петната са онова малко нещо, което е способно да развали настроението ни за секунди. Трева върху новите дънки, вино на бялата риза или паста за зъби на тениската, точно преди да излезем. Не се паникьосвайте. Вижте съветите за премахване на упоритите петна.

Трева

Всеки обича да седне на свежата зелена трева. Но не и когато тя е оставила следи по дрехите ни. Ако след пикника видите петно, нанесете препарат от две части оцет и една част вода и разтрийте хубаво. След това изперете.

Кръв

Когато имате петно от кръв, първо изплакнете със СТУДЕНА вода. След това сложете малко водороден пероксид директно на петното и вижте как то магически изчезва.

Ако проблемът е тапицерия или килим, също използвайте метода със студената вода и накисване, като добавите и една супена лъжица веро препарат на две чаши вода.

Кетчуп

Следващият път, когато се окажете с петно от тази подправка, не се отчайвайте. Първо, измийте мястото с вода, като започнете от задната страна на ризата. Предварително третирайте мястото с течен перилен препарат и го оставете да поседи няколко минути, след което изплакнете добре. Повторете тази стъпка, докато премахнете колкото е възможно по-голямо количество подправка, след което третирайте с препарат за почистване на петна и изперете, както обикновено.

Паста за зъби

Първо махнете пастата, след което натрийте с топла вода и малко прах. Попийте и оставете са изсъхне.

Червено вино

Почистването звучи почти като научен експеримент. Вземете купа и сложете дрехата върху нея, като я закрепите с ластик. Поръсете със сол, след което излейте гореща вода. Накрая изперете както обикновено.

Мазнина

Докато петното е прясно поръсете със сол. След това възможно най-бързо сложете препарат за петна, оставете да поседи 15 минути и изперете.

Кафе

Ако петното е прясно, имате късмет. Бързо го измийте под студена вода. Ако го видите късно, разтъркайте с течен перилен препарат и го оставете да престои от 3 до 5 минути. За стари петна, накиснете дрехата в студена вода, след като третирайте с препарат, като разтривате тъканта на всеки 5 минути, за да премахнете петното. Ако остане упорито след около 30 минути, накиснете го в топла вода за още 5-15 минути, след което изплакнете обилно.

 

Сподели: