Как да почистите микровълнова печка в 5 лесни стъпки

Как да почистите микровълнова печка в 5 лесни стъпки

Знаете ли, че когато приготвяте или затопляте храна в микровълновата, често по нея оставят малки частички, които се изпичат вътре. С времето те стават все по-трудни за премахване, а това може да повлияе на ефективността на микровълновата печка. Но можете лесно да почистите и дезодорирате напълно микровълновата си с безопасни продукти като лимон, сода за хляб и оцет.

8 неща, които не трябва да слагате в микровълновата

Много домакини смятат, че микровълновата печка може да се използва за нагряване на всякаква храна. Но истината е, че ...

10/11/2022

Колко често да почиствате микровълнова печка

В идеалния случай трябва да го правите след всяка употреба или разлято и да ги почиствате незабавно. Ето няколко метода, които може да приложите.

Употреби на микровълновата, за които не знаехме

Ако използвате микровълновата фурна само за претопляне на храната или да пукате пуканки, време е да погледнете с нови...

04/04/2019

Какво ще Ви е необходимо

Оборудване / Инструменти

Стъклена купа или чаша за микровълнова фурна

Гъба или микрофибърна кърпа

Мивка или голяма вана

Материали

Резенчета лимон, портокал или лайм

Дестилиран бял оцет

Сода за хляб

Течност за миене на съдове с омазняващи съставки

Меламинова гъба

Почистете с парен разтвор с цитрусови резени

Почистете микровълновата с пара, за да я дезодорирате. Добавете една чаша вода и няколко резена лимон, портокал или лайм в подходяща за микровълнова стъклена купа или голяма мерителна чаша. Поставете купата в микровълновата и загрейте на висока мощност, докато сместа заври и вътрешността на фурната се покрие с пара.

Изключете фурната и изчакайте една минута. Извадете купата и избършете вътрешността на с гъба или микрофибърна кърпа.

 

Почистване с пара с разтвор на оцет

Поставете една чаша вода и една чаша дестилиран бял оцет в микровълнова купа. Поставете в микровълновата и загрейте на висока степен, докато сместа заври и създаде пара във вътрешността на микровълновата.

Изключете микровълновата печка и изчакайте минута, преди да отворите вратата. Извадете купата и потопете гъба в разтвора. Изстискайте я и избършете всички остатъци в микровълновата.

Махнете полепналата храна

Ако действието на пара не е достатъчно, за да махнете залепнала храна и мазнина, време е да използвате други методи.

С помощта на спрей бутилка напръскайте проблемните зони с дестилиран бял оцет. Поръсете малко суха сода за хляб. Когато спре образуването на пяна, използвайте гъба, за да отстраните храната и петната.

Потопете гъба във вода и я поръсете с малко сода за хляб. Използвайте абразивното действие на содата за хляб, за да изтъркате проблемните зони.

Навлажнете меламинова гъба и я използвайте, за да изтъркате полепналата храна. Завършете, като избършете зоната с навлажнена микрофибърна кърпа, за да отстраните всякакви остатъци.

Почистете вратичката на микровълновата

Вътрешността на вратата на микровълновата трябва да може лесно да се почиства с един от методите с пара. Въпреки това, ако има мазни натрупвания, смесете една чаша гореща вода с една чаена лъжичка препарат за миене на съдове. Потопете гъба в разтвора и изцедете, а след това забършете.

За да почистите гуменото уплътнение около вратата, поръсете гъба, навлажнена с вода с малко сода за хляб, като се уверите, че всички пръски от храна са отстранени. Завършете, като избършете с влажна кърпа или чиста гъба, за да изплакнете всякакви остатъци.

Почистете външната страна на вратата, включително контролния панел или тъчпада и дръжката. Смесете разтвор от една част вода и една част дестилиран бял оцет в спрей бутилка. Напръскайте отвън и избършете с микрофибърна кърпа за покритие без следи.

Премахнете миризмата на изгоряла храна

Миризмата на изгоряло не е приятна и често остава дълго. За да се отървете, почистете всякакви остатъци и поставете купа със сода за хляб в микровълновата фурна. Затворете вратата и оставете содата за хляб, за да може да абсорбира миризмата. Извадете купата следващия път, когато използвате микровълновата.

 

Съвети, за да поддържате микровълновата си чиста по-дълго

Дори ако затопляте нещо само за няколко секунди, винаги го покривайте с хартиена кърпа, хартиена чиния или капак за микровълнова печка, за да намалите пръските.

Избягвайте да топлите храни, които са с високо ниво на мазнина като бекон .

Направете бързо почистване, след като сготвите нещо миризливо, като загреете в микровълнова чаша вода, в която има няколко резена лимон .

 

Как да почистим грил тостера и микровълновата

Във всяка кухня могат да се намерят поне по 3-4 малки уреда, които ползваме ежедневно. А колко от тях почистваме всек...

17/09/2018
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...