5 съвета за поддържане на стъклокерамичния котлон

5 съвета за поддържане на стъклокерамичния котлон

 Днес в почти всеки дом има стъклокерамичен плот, но дали знаете как да го поддържате? Ето как да изглежда винаги блестящ и нов.

3 начина за премахване на драскотини от стъклокерамичен плот

Колкото и качествена да е печката, тя не може да бъде застрахована от разливи и пръски, или изпускане на тежък предме...

15/02/2021

Изберете внимателно съдовете за готвене

Когато използвате керамичен или стъклен плот за готвене, трябва да бъдете особено внимателни и да изберете съдове за готвене, които е малко вероятно да повредят гладката повърхност. Винаги избягвайте използването на керамични съдове за готвене такива с груби основи. Когато изваждате тави от фурната не ги поставяте върху плота.

Как да почистим фурната

Ако и вие от тези, които при всяко поглеждане към фурната се мръщят при наличието на мазнината, запрятайте ръкави и с...

28/04/2016

Имате ли чугунен тиган , който обичате? За съжаление ще трябва да го държите далеч от котлона. Чугунените съдове за готвене обикновено са много груби и всяко движение на чугунен съд или тиган върху плота може да остави драскотини.

И накрая, тигани или тигани със заоблени дъна не се препоръчват. Заобленият ръб може да доведе до неравномерно разпределение на топлината. Изберете съдове за готвене, които прилягат на котлона и когато старите ви съдове за готвене започнат да се изкривяват, сменете ги.

Внимавайте, когато боравите с готварски съдове

Сега, след като сте сигурни, че разполагате с правилния съд за готвене, важно е да боравите с него правилно, за да запазите котлона си като нов. Когато работите с тежки тенджери, тигани и съдове , избягвайте да ги влачите по плота. Плъзгането на съдове за готвене може да причини надраскване.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Village Domestics Supplies (@villagedomesticsupplies)

Преди готвене проверете дали дъната на тиганите и тенджерите са чисти. Често по електрическите котлони се образуват пръстени или следи, които е много трудно да се изтъркат. Това обикновено се дължи на натрупване на мазнина на дъното на съдовете за готвене, които при нагряване могат основно да паднат на котлона.

Използвайте специализирани методи за почистване

Говорейки за почистване, не забравяйте да почистите и плота си. Редовното почистване и поддръжка ще ви помогне да остане плота си красив и блестящ. Ако се окажете с коричка от храна или мазнина върху котлона, не се паникьосвайте. Вземете препарат за почистване на плотове или гъба и малко препарат за съдове, те трябва да свършат работа.

Съвети

Никога не използвайте абразивни почистващи препарати, ексфолианти или метални подложки върху вашия плот за готвене – те могат да причинят сериозни надрасквания.

Никога не оставяйте или поставяйте нещо прекалено тежко върху стъклен плот, дори временно. Въпреки че в началото може да изглежда, че стъклото издържа тежестта, след като плотът се нагрее, повърхността леко ще се разшири и може да се счупи или натроши.

Освен това, никога не поставяйте горещи стъклени съдове за печене да се охлаждат върху гладък плот. Стъкленият съд за печене трябва да се постави върху суха кърпа или подложка. Непосредственият контакт между гореща повърхност и студена повърхност може да доведе до счупване.

 

Съвети за почистване на стъклен/керамичен плот

Напръскайте малко бял оцет върху плота, след което поръсете сода за хляб върху мокрия оцет. Покрийте с чиста кърпа, навлажнена с гореща вода и оставете сместа да подейства около 15 минути, преди да избършете. Химическото действие, което възниква, когато киселият оцет взаимодейства с алкалната сода за хляб, ще разхлаби повечето залепнали храни.

Сериозно налепналите петна понякога могат да бъдат отстранени чрез изтъркване с четка за зъби и паста за зъби със сода за хляб. Но избягвайте силното търкане на целия плот, тъй като содата за хляб е донякъде абразивна и може да надраска стъклото.

Избягвайте използването на търговски абразивни почистващи препарати. Обикновеният препарат за съдове, нанесен с неабразивна гъба, обикновено е успешен при почистване на храна от стъклен плот, ако се прави веднага след всяко готвене. Уверете се, че плотът за готвене е напълно охладен, преди да направите това.

Обикновеният препарат за почистване на стъкла често е също толкова ефективен, колкото и специализираните препарати за почистване на керамични/стъклени плотове. Не забравяйте да изплакнете добре плота след измиване.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...