Изненадващи употреби на лимоновия сок

За всякак стая в дома

323

Тиганите и тенджерите имат нужда от малко блясък. Масата в трапезарията трябва да се полира. Освен това са се появили и петна от ръжда, които незабавно трябва да се отстранят. Решението за всеки един от горните проблеми е един – лимонов сок! Киселия и свеж плод е чудесна основа за почистване и буквално прави чудеса в дома.

5 начина да рециклираме лимоновите обелкиИзползвайте го за почистване  

От кухнята до пералното помещение вижте няколко неочаквани начини за употреба на лимона извън готвенето.

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

1.Не губете и капка

11 начина да почистите с лимонАко животът ти поднесе лимон…почисти с него  

За да извлечете максимума от всеки лимон, просто сложете плода на плота и леко притиснете като го търкаляте напред – назад. Това ще ви помогне да изцедите последната капка сок.

2.За тенджери, тигани и крановете

За да освежите потъмнелите съдове от алуминий, срежете един лимон наполовина и разтрийте вътрешната и външната страна на тигана. Не изплаквайте, а само минете с мека кърпа.

С кората на лимона може да полирате хромирани кранове и дръжки на шкафа. Разтрийте, изплакнете с хладка вода и подсушете с мека кърпа.

За да заблестят тенджерите от неръждаема стомана и мед, срежете един лимон наполовина и го потопете в сол. Разтрийте върху металните повърхности, за да премахнете петната и мръсотия. Изплакнете добре и подсушете с мека кърпа.

3.Премахнете петна от мраморни плотове

Мраморът е красив, но тъй като камъкът е порест, той може лесно да се оцвети с кафе, чай или храни на основата на домата. Срежете един лимон наполовина и потопете в сол. Разтрийте петното бързо и след това изплакнете обилно. Никога не оставяйте лимоновия сок върху петното твърде дълго, защото киселината може да повреди мраморната повърхност.

4.Дезинфекция на кафемашини и чайници

Минералните отлагания от вода могат да запушат кафемашините и чайниците и дори да променят вкуса на  напитката. Почиствайте ги ежемесечно, като добавите половината чаша лимонов сок с малко вряла вода и пуснете един цикъл.

5.Отстранете петна от съдовете

Някои храни могат да оставят петна върху пластмасови или меламинови съдове, и дори керамични чинии. За да премахнете петната, напълнете голям съд или мивката с вряла вода. Отцедете сока от два или три лимона сложете съдовете. Накиснете за три до четири часа., а след това изплакнете.

6.Без бактерии по дъските за рязане

Лимоновият сок има антибактериални качества, което означава, че с него лесно ще премахнете бактериите, които се задържат по пластмасови и дървени дъски за рязане. Измийте ги, натрийте с лимонов сок и оставете за 10 минути. Изплакнете с гореща вода и подсушете добре.

7. Почистете микровълновата

Микровълните фурни се цапат много лесно. За да почистите вашата, пуснете за три минути една четвърта чаша лимонов сок към две чаши вода в стъклен съд и загрейте до кипене. Оставете парата да престои около пет минути и след това избършете кашата с хартиена кърпа.

8.Отървете се от петна от жълти подмишници

Някои дезодоранти реагират със солта на тялото, което води до образуване на жълти петна върху белите дрехи или промяна в цвета на цветни ризи. За да премахнете петната, смесете една част сода за хляб, една част лимонов сок и една част вода. Използвайте мека четка, за да разтриете разтвора върху петната и оставете за поне 30 минути. Изперете както обикновено.

9. Премахнете петна от ръжда или плесен

Петната от ръжда и мухъл са неестетични, но лимоновият сок и солта ще се справят. Поръсете изцапаната зона със сол и изстискайте малко пресен лимонов сок. Разстелете тъканта на слънце, където ултравиолетовите лъчи ще помогнат да се избели.

10. Избелете бялото

Лимоновият сок е естествено избелващо средство и е много по-щадящ от хлорната белина. Добавете една чаша лимонов сок към водата при пране на бели дрехи, за да възвърнат белотата си. За посивелите бели памучни чорапи добавете резени лимон в голям съд с вряла вода, сложете чорапите и ги оставете да се накиснат една нощ.

11. Естествен освежител за въздух

Печена риба или броколи, изпаренията на боите и кофите за боклук са предпоставка за тежък въздух в дома. Направете естествен освежител за въздух, като сложите няколко резена лимоно в тенджера с вода. Варете около час и домът ви скоро ще мирише свеж.

12. Препарат за стъкло

Направете свой собствен препарат за почистване на стъкла и прозорци, като смесите три супени лъжици лимонов сок към чаша вода. Сложете в бутилка със спрей и измийте прозорците.

13. Направете полиращ препарат за мебели

Смесете една част лимонов сок и две части зехтин, за да направите полиращ препарат за мебели. Смесете добре преди всяка употреба и нанесете с мека кърпа.

14. При твърди четки за боя

За да омекотите втвърдените четки за боя, загрейте лимонов сок до кипене в микровълнова купа. Извадете и потопете четката. Оставете да кисне поне 15 минути и след това измийте в сапунена вода.

10 приложения на лимона в домаЗа колко от тях знаехте?  
Сподели: