10 приложения на лимона в дома

За колко от тях знаехте?  

1033

Понякога се оказва, че най-простите и леснодостъпни неща могат да бъдат най-полезни и да намерят най-много приложения в дома. Точно както е с лимона – от почистване на дъската за рязане до освежаване на въздуха, този плод е буквално панацея.

Вижте няколко идеи за ползата на лимона у дома, която ни дават от Bright Side. Вие за колко от тях знаехте?

1. Направете универсално почистващо средство

Обелете лимон, сложете кората и изсипете 150 мл оцет, оставете за една нощ. Сутринта добавете 150 мл вода. Това е! Изсипете сместа в празна бутилка и я използвайте като естествено почистващо средство в дома ви.

2. Почистете дъската за рязане

Поддържайте дъската за рязане чиста, като използвате половин лимон като гъба и сол като скраб. След като натриете, оставете дъската за 10-15 минути, след това повторете тази процедура още веднъж.

3. Избелете прането

За да направите бялото си пране сияещо, накиснете го в смес от лимонов сок и сода за хляб най-малко половин час преди изпиране.

4. За поднасяне на някои ястия

Ако сервирате риба или пиле, или ястие, което се яде с пръсти, сложете пред всеки човек купичка с вода и лимонов сок. Така той ще изплаква след като хапне.

5. Освежете уредите

Изтрийте хладилника с гъба, напоена с лимонов сок, и ще забравите за неприятните миризми. С помощта на лимон можете да направите и собствен домашен ароматизатор за въздух. Просто добавете лимонов сок в съдомиялната машина, когато е празна и оставете пуснете празна.

6. Отглеждайте кълнове

Лимоните също могат да се използват за отглеждане на кълнове. Изстискайте сока и поставете семената в половинката на плода. След това засадете в земята заедно с лимона.

7. Премахнете миризмата от обувките

Оставете свежи обелки от цитруса в обувката, за да неутрализирате миризмата.

8. Направете свещници

Разделете лимон, лайм или портокал, махнете плода и оставете само кората. Излейте течен восък като не забравите да сложите фитил. Така ще имате свещ с цитрусов аромат.

9. Почистете неръждаема стомана

Лимонова кора и сода за хляб ще направят уредите от неръждаема стомана блестящи.

10. Махнете петната от ягоди или малини по ръцете

Когато чистите пресни плодове, вероятно ще изцапате ръцете си. Лимоновият сок ще ви помогне да премахнете от кожата си. С него може да премахнете и петната от дрехите - първо, измийте тъканта в студена вода и след това накиснете в лимонов сок за няколко минути.

Сподели: