Как да почистите боядисани стени

Съобразете вида на боята 

489

Наред с почистването на пода, праха, прането на килими и завеси, когато правим основно почистване, не трябва да забравяме и стените. Поддържайте боядисаните стени става най - вече с превантивна поддръжка. Понякога се налага обаче по – сериозно почистване и измиването им. Стените с различни видове бои обаче изискват специални грижи.

9 идеи за белите стени у домаПространството с бели стени изглежда твърде скучно

Превантивно

Поддържайте прясно боядисан вид на стените, като ги пазите от прах и петна. Плюс това, превантивната поддръжка означава по-малко време за почистване по-късно.

Как да запазим наситения цвят на стените у домаИнтериорни бои ТЕРАФЛЕКС® - цветове, неподвластни на времето

На първо място трябва да минавате стените с прахосмукачка с приставка за мека четка. След това ги избършете с покрита с кърпа метла или моп или използвайте електростатична кърпа за прах. Изтривайте отпечатъците от пръсти веднага след като ги забележите. Избягвайте използването на прекомерно количество вода за боядисани стени.

Почистване на различни бои

Първото нещо, което трябва да вземете предвид при миене на боядисани стени, е покритието. Това, дали стената е лъскава или матова, ще определи как почистването ще се отрази на външния вид на стената.

Гладки, сатенови и матов финиш са по – малко устойчиви когато става дума за почистване. Не използвайте за тях тежки химикали или обезмаслител,  и внимавайте, когато миете с гъба, за да не търкате прекалено силно. Гъбата трябва да бъде изцедена напълно, преди да започнете да работите с нея по стените.

Гланцови или полугланцови покрития - тези бои са силно издръжливи, затова най-често се използват в зони с голям трафик като кухнята и банята. Добре е да използвате лек обезмаслител. Въпреки че гланцовата и полугланцовата боя са издръжливи, тя може да се надраска, затова винаги използвайте мека гъба при почистване на стени.

 

Как да почистите стените с латексова боя

Най-добрият начин за измиване на стени, боядисани с латекс е използването на топла вода и неабразивен универсален почистващ препарат. Потопете чиста гъба във водата, след което я изстискайте. Внимателно минете по стената като обърнете специално внимание на местата, които се докосват често - например около дръжките и ключовете за светлини. Изплакнете.

За упорити петна, направете паста от сода и вода и разтрийте с неабразивна гъба. Ако почистващият препарат (или бял оцет и вода) не премахва мръсотията или петната,  избършете дървената дограма с парцал, напоен с алкохол.

 

Как да почистите стените с боя на маслена основа

Измийте стените, боядисани с боя на маслена основа с универсална смес (по- долу) или със смес от вода и бял оцет. Изстискайте добре гъбата или кърпата и леко навлажнете. Стените с текстура се цапат по – лесно, затова може да добавите малко боракс, за да почистите стената.

Как да си направим универсално почистващо устройство за стени

Това е базова рецепта и може да се използва за всички видове стени като регулирате рецептата според нуждите на размера на стената или петна.

Разбъркайте 1 чаена лъжичка течен препарат за чиния в литър топла вода.

Добавете 1/4 чаена лъжичка бял оцет.

Оставете разтвора да преседи върху петното за 10 минути преди да изплакнете.

Цветни стаи с бели стени Когато боядисаме стените в бяло не означава непременно, че правим стаята скучна. Представяме ви 10 помещения, които са доказателство, че този неутрален цвят всъщност може да бъде и доста ярък  
Сподели: