11 начина да почистите с лимон

11 начина да почистите с лимон

Кой плод може да освежи въздуха, да избелва, да премахва мазнини и да мирише прекрасно? Точно така – лимонът. Този кисел плод освен, че е задължителна съставка за любимата лимонада или към чая, е и много популярен и полезен продукт в домакинството. За него има множество приложения, някои от които може би не подозирахте. Вижте ги:

Освежава прахосмукачката

Ако прахосмукачка оставя миризма в къщата докато чистите, сложете няколко капки лимоново масло следващия път, когато сменяте торбичките или почиствате контейнера за прах. Ще забележите разликата веднага.

Отстранете петна от изпотяване

Току-що сте купили тази бяла тениска и вече подмишниците й са жълти. Опитайте да почистите мястото с равни части лимонов сок и вода, а ако дрехата е бяла, я поставете на ярка слънчева светлина, за да изсъхне. За светло оцветени дрехи почиствайте с лимонов сок и вода и след това изплакнете както обикновено.

Почистете микровълновата фурна

В купа смесете 1-2 супени лъжици лимонов сок в 1 ½ чаши вода. Пуснете на висока степен за пет до десет минути. Парата ще размекне мазнините и изсушените парчета храна. Избършете с кърпа.

Освежете дървени съдове и дъски

Разтрийте го с парче лимон съда, но не изплаквайте. Лимонът ще премахне миризмата, докато изсъхне.

Освежете овлажнителя

Без значение колко често сменяте водата, понякога овлажнителят започва да мирише. Налейте няколко супени лъжици лимонов сок във водата и тя ще изчезне

Полирайте мебелите

Смесете 1 част лимонов сок с 2 части зехтин. Нанесете мебелите с мека кърпа. Оставете да изсъхне.

Освежете хладилника

Ако сте оставили парче лук в хладилника, без да го покриете, няй – вероятно миризмата не е много приятна. За да я премахнете, изсипете лимонов сок на гъба и поставете в хладилника за няколко часа или за една нощ.

Внесете свеж аромат в стаята

Мирисът на лимоните ги прави естествен избор за освежаване на въздуха. Сложете на котлона съд с вода, нарязан лимон, канела на пръчици или карамфил и оставете да къкри.

За спрей за освежаване на въздуха, смесете сокът от един лимон, няколко капки етерично масло и вода в спрей бутилка. Толкова е лесно!

Освежете чекмеджетата

Изсушете корички лимон и ги сложете в торбичка в чекмеджето или гардероба.

Освежете камината

Следващия път, когато запалите камината си, хвърлете няколко лимонови корички в огъня за приятен аромат.

Почистете месинга

Изстискайте половин лимон и добавете 1 лъжица сода за хляб и разбъркайте. Нанесете пастата, за да полирате месинга. Почистете с влажна кърпа и подсушете.

Също толкова успешно може да почистите медни съдове, крановете на мивката или алуминиевите тигани.

Премахнете водните следи от повърхностите. Натрийте с лимонов сок и забършете с хартиена салфетка. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...