Вече ви запознахме с храните, които след изтичане срока на годност, трябва да изхвърлите. Мо има и такива, които можете да съхранявате известно време, преди да ги изядете, дори след изтичане на срока им на годност.
Често се случва да оставим дадена храна в хладилника или на плота и след няколко дни да установим, че е развалена. А ...
20/04/20181. Суха паста
Докато съхранявате сухата си паста на хладно и сухо място, можете да я ядете, когато пожелаете! Може да загуби част от вкуса си с течение на времето или да има малко застоял вкус, след като се сготви, но всъщност няма да се „развали“.
Според изследването, 1 на всеки 10 души в света поне веднъж е страдал от леко натравяне от храна. Свежестта на продук...
12/04/2018
2. Екстракт от ванилия и други екстракти
Екстрактът от ванилия (заедно с други ароматизирани екстракти като бадеми, кафе и т.н.) се състои предимно от алкохол, така че те ще се запазят почти безкрайно, въпреки че вкусът и ароматът са най-добри през първите 5 години. Съхранявайте ги на хладно, тъмно и сухо място.
3. Уорчестър сос
Подобно на алкохола, солта също е ефективен консервант, поради което неотворените бутилки със солени сосове като сос Worcestershire ще останат добри до 10 години! Веднъж отворен, сосът ще бъде годен за 2-3 години, ако се съхранява на хладно и тъмно място.
4. Моркови
Морковите могат да останат свежи в продължение на седмици във вашия хладилник. Съхранявайте ги в незапечатана торбичка с цип в чекмедже за чиста храна за максимална дълготрайност.
5. Чушки
Чушките издържат по-дълго в хладилника в сравнение с други видове продукти, благодарение на ген, който предотвратява разрушаването на техните клетъчни структури. Зелените чушки могат да издържат изненадващо дълго време, до около 2-3 седмици.
6. Оцет
Високата киселинност на оцета действа като естествен консервант, инхибирайки растежа на бактериите до точката, в която те могат да останат добри почти за неопределено време. Дестилираният бял оцет няма да се промени с течение на времето, но други сортове оцет може да претърпят промени в цвета или бистротата (но тези промени не трябва да влияят на вкуса или качеството.)
7. Твърди сирена
Твърдите сирена като чедър, швейцарско и пармезан ще издържат доста време в хладилника, особено ако се съхраняват правилно. Ако забележите петно от мухъл върху твърдо сирене, можете да го отрежете и то ще е безопасно.
8. Подправки
Развалят ли се подправките след изтичане на срока на годност? Не точно. Сушените билки и подправки ще станат по-малко силни и ароматни с течение на времето, но няма да се „развалят“. Може да е изкушаващо да купувате насипни сушени билки и подправки, но с времето вкусът им ще се промени.