11 знака, че храната е развалена

11 знака, че храната е развалена

Според изследването, 1 на всеки 10 души в света поне веднъж е страдал от леко натравяне от храна. Свежестта на продуктите от решаващо значение за вашето здраве и това на вашето семейство. А понякога можете да го разберете с просто чаша вода.

От Bright Side ни представят няколко прости трика, които показват как лесно да разберем дали 11 обикновени храни са достатъчно свежи.

11. Мляко

Знаете ли, че неотвореното мляко е добро за консумация почти седмица след отваряне на опаковката? Това се отнася за мляко 1%, 2% и обезмаслено.

Дръжте млякото на рафта в хладилника, а не на вратата.

10. Подправки

За тези, които обичат кетчуп и майонеза, тази информация е важна.

Кетчупът е добър до 1 година, неотворен в килера и около 3 месеца отворен в хладилника.

Майонезата е годна неотворена до 4 месеца или до 3 месеца в хладилника.

Ако забележите незначителни промени в текстурата на подправката, след като я използвате известно време или вкусът изглежда е странен - изхвърлете я без колебание.

Ето и срока на годност на други сосове:

Соев сос - ако е отворен - до 3 години, ако не е отворен: почти неопределен.

Горчица - до 2 години не е отворена и до 1 година - отворени.

Табаско сос - докато цветът не потъмнее, е безопасен за консумация.

9. Диня

 

Достатъчно е трудно да изберете добра диня, но ако вече имате у дома си, трябва да сте наясно със следните неща - ако може да отделите семките от месото – годна е за консумация. Ако е променила цвета си и е съсухрена -изхвърлете я.

Динята трябва винаги да мирише добре, да е свежа и сладка.

8. Телешка каймаМожете да държите мляно говеждо в хладилник до 2 дни или да го замразите за няколко месеца, но винаги го изхвърлете, ако цветът стане сивкав, изглежда по – лигаво, има остра миризма.

7. Бекон

Беконът може да стои в хладилника до 2 седмици след като го  купите, ако не е отворен и се съхранява правилно. Време е обаче да го изхвърлите, ако има по – различен оттенък, слуз или странна миризма (различна от прясното месо).

6. Яйца

Те са годни за консумация до 3 седмици в хладилника или 1 година във фризера, но ако се съмнявате в някое, просто вземете чаша или купа, пълна с вода и пуснете яйцето в нея.

Ако то потъне лесно – става за консумация, но ако плува – трябва да го изхвърлите.

5. Бадеми

Може да удължите срока има на годност до година ако ги съхранявате в буркан в хладилника. Ако забележите обаче, че имат тъмни петна – не са добри за консумация.

4. Зехтин

Зехтинът има срок на годност от 1 до 2 години. Но не го дръжте на топло и слънчево място. Можете да го съхранявате в хладилника, но ако е втвърдено след като го извадите от там – не се притеснявайте. След загряване на маслото то ще се избистри.

3. Кисело мляко

Доманото кисело мляко издържа до 2-3 дни отворено в хладилника. Благодарение на новите технологии при производство обаче кушекото може да издържи до 7 дни.

2. Сьомга

Стековете от сьомга са годни за 2 дни в хладилника или 2 до 3 месеца замразени. Сьомгата и всяка друга риба, трябва да се замразят, за да не се развалят в хладилника.

Ако не сте убедени дали вашата сьомга е прясна, проверете дали има блясък или някаква специфична "рибена" миризма. Внимавайте ако месото е леко засъхнало или се разпада.

1. Опакована салата

Когато купувате опаковани зеленчуци и салати, внимавайте дали нямат леко обезцветяване или места, на които е започнала да засъхва.

Типичният срок на годност на опакованите зеленчуци е до 10 дни, ако не са отворени и до 5 дни след отваряне.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...