Това все още става ли за ядене? Кои храни са годни за консумация след срока на годност и кои не? (част 1)

Това все още става ли за ядене? Кои храни са годни за консумация след срока на годност и кои не? (част 1)

Отваряте хладилника, виждате забравена храна и след проверка на срока на годност, все още се чудите дали нещото е годно за ядене! Отговорът накратко зависи от множество фактори, като свежест, вкус, текстура, мирис и др.

Как да организираме кухнята, за да спрем да хвърляме храна

Нашите кухни въплъщава онова удовлетворение, което идва от готвенето, храненето и общуването и това, което се случва ...

12/07/2017

Обикновено на опаковката на пакета с храна има различни дати - дата на годност – датата, на която производителят прогнозира, че продуктът ще достигне връх в качеството си, „Най-добър, ако се използва до“ – последната дата, на която можете да очаквате върхов вкус, текстура или качество или затворени или кодирани дати – номер на опаковката, използван от производителя.

В повечето случаи дори и след тези дати, продуктът може да се консумира. Има обаче някои храни, които не трябва да ядете след изтичане на срока на годност.

5 грешки, които правите при съхранение на храна в хладилника

Хладилникът е един от най – използваните домашните уреди, без значение дали е пълен или не. Всеки знае, че прав...

04/12/2018

1. Течни заместители на яйца

След като едно яйце напусне черупката си, животът му ще се съкрати значително. Така че, ако използвате течни яйца или заместители на яйца, които се доставят в хартиени кутии, не забравяйте да ги изхвърлите, след като срокът на годност изтече.

2. Меки сирена

Рикота, крема сирене, козе сирене и други меки сирена са податливи на мухъл и развитие на бактерии. Трябва да ги изхвърлите на датата на изтичане на срока на годност или при първите признаци на разваляне, което настъпва първо. (Ако предполагате, че няма да можете да ги използвате преди изтичането им, винаги можете да ги сложите във фризера!)

3. Студено пресовани сокове

За разлика от соковете, предлагани в магазините за хранителни стоки, пресните, студено пресовани сокове не са пастьоризирани. Това означава, че те ще се развалят бързо, така че трябва да се уверите, че ще ги изпиете в рамките на около ден, след като ги донесете у дома!

4. Горски плодове

Плодовете като малини и ягоди се съхраняват само около 3 дни след покупката. След това те ще започнат да стават меки, кашави и по-малко апетитни. Боровинките са малко по-здрави, така че са склонни да останат свежи за около седмица.

 

5. Месо

Прясното месо и риба трябва да се охладят или замразят веднага щом ги донесете от магазина. Ако ще го приготвяте в рамките на ден-два, може спокойно да съхранявате в хладилника. Ако не можете да ги сготвите няколко дни, по-добре е вместо това да го замразите.

6. Миди

Трябва да действате бързо, когато става въпрос за прясно месо и морски дарове, но трябва да действате още по-бързо с миди! Черупчестите мекотели трябва да се консумират или съхраняват в хладилник в рамките на 24 часа след принасянето им у дома.

7. Остатъци

Остатъците винаги трябва да се консумират в рамките на 1-2 дни след първоначалното приготвяне на храната. Бъдете особено внимателни с храни, които са били извадени от голям съд, като картофена салата или салата с паста, които е по-вероятно да бъдат изложени на бактерии.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...