Това все още става ли за ядене? Кои храни са годни за консумация след срока на годност и кои не? (част 2)

Това все още става ли за ядене? Кои храни са годни за консумация след срока на годност и кои не? (част 2)

Вече ви запознахме с храните, които след изтичане срока на годност, трябва да изхвърлите. Мо има и такива, които можете да съхранявате известно време, преди да ги изядете, дори след изтичане на срока им на годност.

11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

Често се случва да оставим дадена храна в хладилника или на плота и след няколко дни да установим, че е развалена. А ...

20/04/2018

1. Суха паста

Докато съхранявате сухата си паста на хладно и сухо място, можете да я ядете, когато пожелаете! Може да загуби част от вкуса си с течение на времето или да има малко застоял вкус, след като се сготви, но всъщност няма да се „развали“.

11 знака, че храната е развалена

Според изследването, 1 на всеки 10 души в света поне веднъж е страдал от леко натравяне от храна. Свежестта на продук...

12/04/2018

 

2. Екстракт от ванилия и други екстракти

Екстрактът от ванилия (заедно с други ароматизирани екстракти като бадеми, кафе и т.н.) се състои предимно от алкохол, така че те ще се запазят почти безкрайно, въпреки че вкусът и ароматът са най-добри през първите 5 години. Съхранявайте ги на хладно, тъмно и сухо място.

3. Уорчестър сос

Подобно на алкохола, солта също е ефективен консервант, поради което неотворените бутилки със солени сосове като сос Worcestershire ще останат добри до 10 години! Веднъж отворен, сосът ще бъде годен за 2-3 години, ако се съхранява на хладно и тъмно място.

 

4. Моркови

Морковите могат да останат свежи в продължение на седмици във вашия хладилник. Съхранявайте ги в незапечатана торбичка с цип в чекмедже за чиста храна за максимална дълготрайност.

5. Чушки

Чушките издържат по-дълго в хладилника в сравнение с други видове продукти, благодарение на ген, който предотвратява разрушаването на техните клетъчни структури. Зелените чушки могат да издържат изненадващо дълго време, до около 2-3 седмици.

6. Оцет

Високата киселинност на оцета действа като естествен консервант, инхибирайки растежа на бактериите до точката, в която те могат да останат добри почти за неопределено време. Дестилираният бял оцет няма да се промени с течение на времето, но други сортове оцет може да претърпят промени в цвета или бистротата (но тези промени не трябва да влияят на вкуса или качеството.)

7. Твърди сирена

Твърдите сирена като чедър, швейцарско и пармезан ще издържат доста време в хладилника, особено ако се съхраняват правилно. Ако забележите петно от мухъл върху твърдо сирене, можете да го отрежете и то ще е безопасно.

8. Подправки

Развалят ли се подправките след изтичане на срока на годност? Не точно. Сушените билки и подправки ще станат по-малко силни и ароматни с течение на времето, но няма да се „развалят“. Може да е изкушаващо да купувате насипни сушени билки и подправки, но с времето вкусът им ще се промени.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...