11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

Често се случва да оставим дадена храна в хладилника или на плота и след няколко дни да установим, че е развалена. А знаете ли, че има няколко лесни трика, с които може да съхранявате храната по – дълго.

Зехтин

Купувайте или сипвайте в малки бутилки. Веднъж отворен, зехтинът може да граняса в рамките на три месеца (въпреки че на бутилката може да пише, че ще издържи по-дълго). Пресният зехтин мирише на зрели маслини и има ясно изразен вкус.

Сирене

Оставете го да диша. Увийте сиренето в пореста хартия. Добър избор е пергаментовата хартия. Избягвайте найлонови опаковки, защото липсата на кислород също ще доведе до бързо изсъхване на сиренето.

Масло

Можете да замразите калъпа, ако не планирате да го използвате скоро. Това ще предотврати развалянето и поемането на аромат от останалите храни. В хладилника неотвореното масло може да издържи около четири месеца, а във фризера около година. Оставете го в оригиналната опаковка, след това го поставете в пластмасови торбички за замразяване.

Кафява захар

За да предотвратите сбиването, сложете в буркан и добавете в него малко парче хляб или ябълков резен, които ще абсорбират влагата.

Майонеза

Съхранявайте на вратата на хладилника. Във вътрешната част на хладилника температурата е ниска, което ще доведе до отделяне на маслото в горната част на буркана. На вратата на хладилника ще бъде годна до два – три месеца след отваряне.

Брашно

Ако го използвате рядко, съхранявайте го в херметически затворен буркан в килера, където може да издържи до около една година.

Соев сос

Гледайте цвета. Ако е потъмняла, тази азиатска подправка се е окислила. Соевият сос не трябва да се съхранява охладен, но охлаждането ще помогне на аромата да остане по-дълго. Така ще издържи до две години.

Подправки (червени)

Сложете червените подправки в хладилника. Пиперът и чилито ще останат по-свежи и ще запазят цвета си.

Пчелен мед

За да оправите захаросания мед, сложете го на котлона в тенджера с топла вода. Не съхранявайте мед в хладилника, защото ще се захароса. Той може да издържи години, макар и отворен.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...