Кога не трябва да използвате антибактериални кърпички

Те не са панацея

807

Антибактериалните кърпички са най-добрият ни приятел за почистване навън, у дома или в офиса. С тях трием ръцете си, лицето, забърсваме масата или бюрото, почистваме пейката в парка, ако е изцапана, бършем дистанционното, телефона и плот ау дома…Но има случаи, в които употребата им съвсем не е препоръчителна.

6 съвета за почистване на праха у домаОт прашния абажур до рамките за снимки, всичко ще засияе  

Вижте кога да НЕ ползвате антибактериални кърпички, за да не нанесете повече вреда отколкото полза.

Отговори на 5-те най-често задавани въпроса - Какво е бъдещото отопление и какво трябва да знаем преди да изберем?

Детски играчки

Не се нуждаете от специални продукти за почистване ако имате товаЗабравете за кърпите и четките за почистване на ... можете да си спестите много, само като използват обикновени битови предмети ...  

Когато избършете повърхността на играчката с антибактериална кърпичка, ще видите как тя се изцапва от мръсотията. Това, което не виждате, е остатъка от нея - химикали. Повечето бактерии, които тя унищожава са устойчиви на антибиотици, така, че ще постигнете същия ефект ако използвате вода и сапун. Освен това е много вероятно детето да лапне играчката и съответно да погълне от тези химикали. Ако трябва да почистите, но нямате вода и сапун под ръка, използвайте специални за бебета кърпи.

Всичко, което абсорбира влагата

За да бъдат ефективни, антибактериалните разтвори често трябва да преседят няколко минути, за да убият бактериите. Ако повърхността е мека - например пяна или килим - тя няма да остане влажна достатъчно дълго, за да има резултат. Ако трябва да използвате няколко кърпички, за да постигнете резултата, влагата може да повреди повърхността. Затова забършете отново с гореща вода и препарат.

Плота в кухнята

Ако си мислите, че едно изтриване с антибактериална кърпичка на кухненски плот, по който току-що е имало сурово пиле, е достатъчно, за да убиете микробите, грешите. Кухненските плотове са горещи точки за микроби и бактерии, а почистването им само с антибактериални кърпички не е достатъчно. Когато трябва да ги дезинфекцирате броячите си, използвайте сапунена гореща вода и гъба или оцет.

Плотове и крановете в банята

Банята ви е истински развъдник за бактерии, а за да ги убиете, дезинфектантът трябва да остане на повърхността за около пет до десет минути. Почистването с антибактериални кърпички не работи, защото повърхността ще изсъхне за по-малко от пет минути.

Дървени повърхности

Химикалите и другите съставки в антибактериалните кърпички могат да причинят вреда на някои от повърхностите с течение на времето. Това включва твърда дървесина, която може да загуби блясъка си, ако редовно я третирате с такива. Освен това те овлажняват и в един момент дървото може да започне да се раздува.

Повърхности с уплътняване

Химикалите и киселините в антибактериалните кърпички могат да изядат уплътнителя на повърхности като мрамор и гранит. Те могат да направят повърхностите да изглеждат дори като надраскани. За ефикасно почистване, заложете на вода и веро или оцет.

Кожа

Ето отново проблема с алкохола - много дезинфектанти или антибактериални кърпички го съдържат, а той може да дехидратира еластичната кожа. Многократната употреба може да направи кожените изделия да изглеждат сухи и варовикови. Ако искате да използвате дезинфекциращи кърпички върху кожата, не забравяйте да прочетете етикета и се уверете, че не съдържат алкохол.

Лакирани мебели

Всичко, което може да направите е да замажете повърхността и тя да изглежда по – мръсна. Вместо това използвайте кърпа от микрофибър.

5 трика при чистене, за които не знаехтеВашите ежедневните задачи ще бъдат по-лесни  
Сподели: