Кога не трябва да използвате антибактериални кърпички

Те не са панацея

1272

Антибактериалните кърпички са най-добрият ни приятел за почистване навън, у дома или в офиса. С тях трием ръцете си, лицето, забърсваме масата или бюрото, почистваме пейката в парка, ако е изцапана, бършем дистанционното, телефона и плот ау дома…Но има случаи, в които употребата им съвсем не е препоръчителна.

6 съвета за почистване на праха у домаОт прашния абажур до рамките за снимки, всичко ще засияе  

Вижте кога да НЕ ползвате антибактериални кърпички, за да не нанесете повече вреда отколкото полза.

Детски играчки

Не се нуждаете от специални продукти за почистване ако имате товаЗабравете за кърпите и четките за почистване на ... можете да си спестите много, само като използват обикновени битови предмети ...  

Когато избършете повърхността на играчката с антибактериална кърпичка, ще видите как тя се изцапва от мръсотията. Това, което не виждате, е остатъка от нея - химикали. Повечето бактерии, които тя унищожава са устойчиви на антибиотици, така, че ще постигнете същия ефект ако използвате вода и сапун. Освен това е много вероятно детето да лапне играчката и съответно да погълне от тези химикали. Ако трябва да почистите, но нямате вода и сапун под ръка, използвайте специални за бебета кърпи.

Всичко, което абсорбира влагата

За да бъдат ефективни, антибактериалните разтвори често трябва да преседят няколко минути, за да убият бактериите. Ако повърхността е мека - например пяна или килим - тя няма да остане влажна достатъчно дълго, за да има резултат. Ако трябва да използвате няколко кърпички, за да постигнете резултата, влагата може да повреди повърхността. Затова забършете отново с гореща вода и препарат.

Плота в кухнята

Ако си мислите, че едно изтриване с антибактериална кърпичка на кухненски плот, по който току-що е имало сурово пиле, е достатъчно, за да убиете микробите, грешите. Кухненските плотове са горещи точки за микроби и бактерии, а почистването им само с антибактериални кърпички не е достатъчно. Когато трябва да ги дезинфекцирате броячите си, използвайте сапунена гореща вода и гъба или оцет.

Плотове и крановете в банята

Банята ви е истински развъдник за бактерии, а за да ги убиете, дезинфектантът трябва да остане на повърхността за около пет до десет минути. Почистването с антибактериални кърпички не работи, защото повърхността ще изсъхне за по-малко от пет минути.

Дървени повърхности

Химикалите и другите съставки в антибактериалните кърпички могат да причинят вреда на някои от повърхностите с течение на времето. Това включва твърда дървесина, която може да загуби блясъка си, ако редовно я третирате с такива. Освен това те овлажняват и в един момент дървото може да започне да се раздува.

Повърхности с уплътняване

Химикалите и киселините в антибактериалните кърпички могат да изядат уплътнителя на повърхности като мрамор и гранит. Те могат да направят повърхностите да изглеждат дори като надраскани. За ефикасно почистване, заложете на вода и веро или оцет.

Кожа

Ето отново проблема с алкохола - много дезинфектанти или антибактериални кърпички го съдържат, а той може да дехидратира еластичната кожа. Многократната употреба може да направи кожените изделия да изглеждат сухи и варовикови. Ако искате да използвате дезинфекциращи кърпички върху кожата, не забравяйте да прочетете етикета и се уверете, че не съдържат алкохол.

Лакирани мебели

Всичко, което може да направите е да замажете повърхността и тя да изглежда по – мръсна. Вместо това използвайте кърпа от микрофибър.

5 трика при чистене, за които не знаехтеВашите ежедневните задачи ще бъдат по-лесни  
Сподели: