Как да не декорирате работната зона в кухнята

Как да не декорирате работната зона в кухнята

Кухнята трябва да бъде преди всичко удобна и едва след това красива, така че дори на етапа на подреждане е важно да се предвидят всички нюанси. Какви грешки най-често правят домакините по време на ремонта и по-нататъшната експлоатация на кухнята, вижте в следващите редове.

Пълна промяна на кухнята с малко пари

Много от нас ги очакват ремонти вкъщи това лято. Каквато и страхотна идея обаче да имате, нейното осъществяване ще за...

31/05/2016

Грешка 1: Заемете плота с декор и малки домакински уреди

Първоначално изглежда, че тостер, блендер, електрическа кана, кафемашина и други малки домакински уреди няма да заемат много място на плота. Когато обаче започнете да готвите, става досадно. Постоянно се бутате в нещо, пренареждате, махате, а след това все трябва да избършете капки мазнина или следи от брашно от кафемелачка. Но какво ще стане, ако имате нужда от тази техника всеки ден и искате да е винаги под ръка?

Вдъхнете живот на вашата кухня

Независимо дали сте запален кулинар или заложник на бързото хранене на крак, кухнята продължава да е сърцето на дома ...

31/12/2015

Първо и най-важното, трябва да отделите специално място за оборудване. Може да бъде:

• отделен шкаф – в него уредите ще стоят спретнато, без да създават визуален шум в кухнята.

• дълбоко чекмедже - тази опция е още по-удобна, тъй като всички уреди ще бъдат видими и свободно достъпни;

• отворени рафтове - за да премахнете уредите от плота, но не и да ги скриете зад празни фасади, поставете предметите на отворени рафтове. Чудесно е, ако домакинските уреди са стилни и се вписват добре в интериора на кухнята - тогава може да действа и като декор.

По-добре е да оставите само една или две части на плота, които наистина няма смисъл да прибирате в килера. В повечето случаи това е електрическа кана и кафе машина.

Грешка 2: Използвайте само частично горни шкафове

Ако имате малка кухня, в която е трудно дори да се обърнете, вероятно се тревожите за въпроса за съхранението. В тази ситуация е важно да използвате правилно всеки сантиметър пространство, включително пространството под горните шкафове.

 

Не по-малко ефективни от парапетите ще бъдат всички видове рафтове, куки, както и други елементи за съхранение, които са прикрепени към дъното на горните шкафове. Те могат или да се завинтват, или, за да не се наруши целостта на мебелите, да се залепят на здрава лепяща лента.

Ето какво можете да съхранявате по този начин:

• хартиени кърпи върху специална напречна греда;

• множество кукички, подходящи за съхранение на държачи, кърпи и други текстилни изделия;

• очила по специални дизайни;

• шпатули, черпаци и други кухненски прибори на "корниз".

Грешка 3: Закачете ниско релсите

Отлично решение, което ще освободи работната повърхност от различни малки части (подправки, кърпи, кухненски прибори, чаши), ще бъдат релсите на покрива. Можете също така да окачите специални рафтове или кошници върху тях, така че съхранението да е възможно най-удобно и подредено. Но ако направите грешка с размерите, ще има много повече проблеми, отколкото ползи.

За да не се случи това, помислете предварително какво точно ще виси на релсите. Така че можете да окачите конструкцията на правилната височина и нищо няма да пречи по време на готвене, например черпак или ниска кошница с буркани за подправки.

Грешка 4: Няма достатъчно място между мивката и печката

Удобно е, когато основната част от работната повърхност е между мивката и печката. Тогава всички процеси се извършват максимално бързо, не правите излишни жестове и не губите време: измивате продуктите, нарязвате ги на плота и ги слагате в тенджера/тиган, които са на котлона. Ето защо е много важно този сегмент да е най-малко 60 см. Ако площта е по-малка, ще трябва да разпределите процесите в различни сегменти на работната повърхност и няма да излезе ергономично. Помислете за този нюанс, когато подреждате кухнята.

Грешка 5: Лошо осветление

Този момент се отнася не само за кухнята, но и за други стаи. Обикновено смятаме, че един полилей в центъра на тавана ще бъде достатъчен, но всъщност един компетентен, обмислен интериор се нуждае от няколко сценария за осветление. Така че, ако в кухнята няма допълнителна светлина, част от нея определено ще остане в здрача, например плот или трапезария. Това се отразява не само на удобството при готвене, но и на цялостната атмосфера в стаята.

Експертите препоръчват да планирате осветление на етапа на ремонта, така че работната зона да не липсва светлина. Отлично решение е вградено осветление, led лента, спотове, пътечни системи. Ако стилът на интериора позволява, инсталирайте малки лампи, които работят на батерия или батерии - те също ще дадат малко допълнителна светлина. Погрижете се за мощните електрически крушки в полилея - по-яркото фоново осветление ще бъде полезно, особено ако кухнята получава минимална светлина от улицата.

Грешка 6: Неуспешно фугиране

Гърбът е друга болна тема в кухнята. Не само трябва да изберете красива и практична плочка, която е лесна за почистване, но трябва да помислите и за фугиране. Да кажем веднага, че бялата циментова фугираща смес е лош вариант. Много бързо се замърсява и е невероятно трудно да се почисти от мазни капки. С течение на времето фугите просто губят своята белота и кухнята изглежда неподредена.

Много по-добър вариант би бил да изберете фугираща смес с тъмен или светъл нюанс. Друго чудесно решение е епоксидната фугираща смес. Какъвто и цвят да изберете, той ще остане свеж и красив за дълго време. И това е всичко, защото този тип материал се почиства много по-добре и по-малко абсорбира мръсотия.

Грешка 7: Много декор

Кухнята е сърцето на дома, така че е важно атмосферата да е топла, уютна и предразполагаща. Опитайте се да се придържате към златната среда. Изберете стилни кухненски аксесоари, които освен практическа функция ще изпълняват и естетическа (дървени дъски за рязане, прозрачни кутии за насипни продукти с бамбуков капак), а също така комбинирайте малки елементи в една композиция с помощта на красив поднос. По този начин улеснявате почистването. Друг вариант е да преместите аксесоарите на отворен рафт.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...