Вдъхнете живот на вашата кухня

Вдъхнете живот на вашата кухня

Независимо дали сте запален кулинар или заложник на бързото хранене на крак, кухнята продължава да е сърцето на дома – едновременно фабрика за фантазии и пристан на семейния уют, малък подреден свят, но и царство на творческия хаос. Повечето от нас си я представят като идеалното съчетание от естетика, удобство и функционалност.

Затова е съвсем естествено, че перспективата за основен ремонт ви изглежда плашеща – как да постигнем мечтаната кухня с ограниченията, които ни поставят финансите, времето и пространството? Ето няколко съвета, които се надяваме да са ви от полза: 

Направете план и бюджет

Установено е, че напълно обзаведената кухня е най-скъпото пространство на квадратен метър в дома. Преди да се заемете с ремонта се опитайте да направите реалистична сметка на необходимите средства и да изготвите максимално точен план на разположението й. Най-често кухните са:

Едноредна – обзавеждането се подрежда на една стена

Двуредна – мебелите са разположени в два реда, един срещу друг

П-образно разположение

Г-образно разположение

Изберете подходяща подова настилка

Кухнята е мястото, където и на най-сръчните се случва да разлеят или изпуснат нещо на пода. Затова към избора на настилка трябва да се подходи отговорно. Добрата новина е, че може да избираме между много варианти, всеки със своите предимства и недостатъци:

Керамични плочки – те са сред най-предпочитаните подови настилки – красиви, издръжливи, водоустойчиви и на относително ниска цена. Сред малкото им недостатъци е, че се поставят по-трудно, както и че покритието може да бъде наранено от удар с по-тежък или остър предмет.

Ламинат - устойчив на удар, няма нужда от поддръжка; недостатък е, че не е достатъчно водоустойчив – затова е добре зоните, които се мокрят по-често да са покрити с плочки.

Естествен паркет – дървото придава уют и топлина на интериора, но има два големи недостатъка – не е нито влагоустойчиво, нито огнеупорно. Ако толкова държите на него – има плочи от гранитогрес или теракота, които имитират паркет.

Винил – здрав, издръжлив (на влага, слънчеви лъчи), лесен за поставяне и поддържане. Недостатъци? На някои хора просто не им харесва!

Подредете правилно електрическите уреди

Приготвянето на вкусно ястие е бавен и сложен процес, изискващ прецизна организация и логистика. Представете си, че кухнята е казарма - ако искате да се поздравите с успех, трябва да въведете железен ред и дисциплина или, другояче казано, всеки прибор и уред да си знае мястото! Оптималното разположение на основните уреди е следното: хладилник-работен плот-мивка-работен плот-печка. Останалите предмети групирайте според тяхното предназначение – например машината за кафе, тостера и термоканата ще ви служат най-добре на закуска, когато са заедно!

Цените на кухните варират в пъти в зависимост от размера и стила на помещението, вложените материали, електроуредите и останалото обзавеждане, механизмите, пестящи място или придаващи допълнителна функционалност, изработката, монтажа и т.н. Готовите кухни се предлагат на примерни цени от 300 до 9000 лв., а тези по поръчка – от 1000 до 20 000 лв.

Ето и някои примерни цени за електроуреди, които биха ви улеснили в изготвянето на личен бюджет:Вградена или невградена техника?

През последните години вградените електроуреди се превърнаха в символ на престиж и удобство – за някои те са разликата между модерните и класическите кухни. Колебаете се кое да изберете? От една страна вградените уреди освобождават повече място за плотове и позволяват да се постигне по-изчистен дизайн. От друга, цената им е по-висока и са трудни за местене – в случай, че се развалят, например.

Когато избирате кухня имайте предвид, че вградените уреди са около 1,5 до 2 пъти по-скъпи от обикновените.

Забележка: Всички посочени цени за ориентировъчни.

Можете да реализирате желаната промяна във Вашия дом в съвсем кратък срок с кредит Експресо от Societe Generale Експресбанк. Кредит Експресо може да бъде до 50 000 лева и с период на изплащане до 10 години. Лихвата е фиксирана за целия период, за да бъдете по-спокойни и да се чувствате комфортно с месечните вноски. Кредит Експресо може да ви бъде отпуснат бързо и без излишни формалности, тъй като не се изисква поръчител.

Банковите консултанти на Societe Generale Експресбанк ще Ви съдействат при подготовка на документите и кандидатстването за кредит, съобразявайки се с Вашите индивидуални финансови нужди. Можете да уговорите лична среща в удобно за Вас време на телефон 0800 18 888, безплатен за цифрови абонати от цялата страна. Допълнителна информация можете да намерите и в Интернет на адрес www.sgeb.bg

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...