9 храни, които мием неправилно

Погрижете се за здравето си

812

Всеки човек знае, че правилното измиване на храната е от съществено значение за нашето здраве. Всичко изглежда доста просто – пускате мивката и изплаквате храната. Но дали го правим правилно?

8 ефективни тактики за миене на съдовеТрябва да ги опитате  

Ето няколко стандартни продукта, които мием неправилно.

Замразени плодове и зеленчуци

Как да замразим плодове, кафе, вино или шоколад Днес ще ви предложим няколко интересни идеи

Замразените зеленчуци улесняват живота ни: просто ги слагате в тигана и варите или задушавате. Ако ги приготвяте на висока температура, не е нужно да ги измивате, но ако искате да са al dente, трябва да  ги изплакнете старателно и да ги готвите по същия начин като пресни зеленчуци.

Ориз

 

Всички видове ориз трябва да се изплакнат 3-4 пъти преди готвене (особено дългозърнестият). Основната опасност се крие в нишестето, покриващо ориз. Именно то е причината оризът да се слепва и да изглежда неапетитен. Препоръчва се също да  изплаквате и други нишестени зърнени храни като царевица или пшеница, докато водата потече бистра.

Миди и стриди

Трябва да  измиете старателно всички морски продукти в черупки, дори ако купувате замразени продукти, тъй като те могат да бъдат пълни с пясък. В противен случай най - вероятно ще ядете всички тези „отпадъци“. А надали е добре да ползвате пясъка като подправка!

Мляко и млечни продукти

Препоръчва се да измивате опаковките с мляко, кисело мляко и други подобни продукти, преди да ги отворите. Много хора докосват тези опаковки, а бактериите от тях, могат лесно да влязат вътре.

Риба

Не е нужно да миете сурова риба, освен ако няма да я ядете сурова. Високата температура убива всички бактерии и ако изплакнете сурова риба, съществува риск от разпространение на бактерии из цялата кухня. Имайте предвид, че след рязане трябва да измиете ръцете си, дъската за рязане и ножа.

Зеле

Без значение какъв е вид зелето, трябва да го измиете старателно. Ако ще готвите карфиол или броколи, също трябва да почистите внимателно.

Кенче с напитки

Напитки в кен са чудесни през горещите летни дни. Но преди да пиете от нея, по – добре да измиете, горният слой, който докосваме и пълен с прах, бактерии и мръсотия.

Маруля

Всички зелени зеелнчуци са изключително вкусни и здравословни. Но когато приготвяте маруля, не забравяйте да я изплакнете. За да се отървете от пясък или мръсотия в листата, трябва да я накъсате  на листенца и да я пуснете за няколко минути в студена чиста. След това трябва да извадите марулята, да я сложите в гевгир или върху чиста кухненска кърпа и да я оставите да изсъхне.

Ябълки

Обикновено ябълките се обработват с много химикали, за да се запазят дълго, но ако накиснете плодовете във вода и сода за хляб за 12 минути, по-голямата част от химикалите ще се измият.

9 лесни начина да запазите плодовете и зеленчуците по-дългоТрябва да знаете правилния начин на съхранение
Сподели: