9 лесни начина да запазите плодовете и зеленчуците по-дълго

9 лесни начина да запазите плодовете и зеленчуците по-дълго

В сезона с най – голям избор на плодове и зеленчуци, ни е трудно да устоим на разнообразието и купуваме по много от пазара. Не винаги обаче успяваме да изядем всичко и често се налага да изхвърляме от започналите да се развалят продукти. За да спестите обаче средства и да не се налага да унищожавате храна, трябва да се погрижите за правилното им съхранение.

1. Запазете салатата свежа

Прехвърлете листата в купа или кутия за съхранение, постелете  няколко листа кухненска хартия отгоре и притиснете, за да премахнете колкото е възможно повече въздух при съхранението в хладилника. Това ще предотврати навлизането на влагата в листата и ще ги запази свежи по – дълго.

2. Нарежете и замразете

Накълцайте лука и го замразете в празна бутилка от вода. След като бъдат замразен, просто разклатете бутилката, изсипете колкото ви е нужно и върнете останалата част във фризера.

3. Зеленчукова ваза

Увийте влажни хартиени кърпи в основата на аспержите или билките или ги съхранявайте в чаша с вода. Това ще ги запази хидратирани и ще забави повяхването им.

4. Увийте ги във фолио

Съхранявайте сурови, обелени моркови в алуминиево фолио в хладилника. Съхранявани по този начин, те ще се запазят до две седмици. Това също важи и за целината.

5. Без повече изсъхнали билки

Нарежете останалите ви билки и ги сложете във формата за лед. Напълнете с малко вода и замразете. Когато ви трябват само сложете кубче лед.

6. Организирайте се

Измийте, изсушете и нарежете зеленчуците веднага щом се върнете от магазина и ги съхранявайте в хладилника в покрити кутии с кухненски кърпи. Това ще задържи влагата и ще бъдат по – дълготрайни.

7. За свежи червени плодове

Не мийте плодовете, ако няма да ги ядете веднага. Те се развалят по – лесно, защото влагата насърчава растежа на бактериите.

8. Определете им място

Не съхранявайте заедно плодове и зеленчуци. Много плодове, като банани, авокадо и праскови произвеждат етилен, който може да ускори процеса на зреене на други продукти.

9. Решение за съхранение

Авокадото, домати, манго, пъпеши, ябълки и круши ще продължат да зреят, ако бъдат оставени на плота, докато плодовете като грозде, цитрусови плодове и плодове трябва да се охладят.

Оставете плодовете с костилки, като нектарини и манго, да узреят в купата за плодове и след като са достатъчно меки, за да се ядат, ги преместите в хладилника.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...