7 дълготрайни хранителни продукти, които всъщност се развалят лесно

7 дълготрайни хранителни продукти, които всъщност се развалят лесно

Много домакини погрешно смятат, че продуктите с дълъг срок на годност могат да се ползват с месеци. За съжаление това съвсем не е така. Оказва, че в момента, в който се отвори, всеки продукт става по- малко траен, а понякога и за не повече от месец. Да, включително и за смятаните за „вечни“ горчица и соев сос.

Кои храни да държим далеч от хладилника?

Знаете ли, че има продукти, които е непрепоръчително да съхранявате в хладилника? Напълно естествено е желанието да ...

20/12/2015

Ето няколко продукта, които имат срок, който е добре да спазваме.

1. Сосове, кетчупи, майонеза

Хранителните добавки, които всеки трябва да има в дома си

Забързано ежедневие, служебни задачи, домашни задължения, деца, които искат своето внимание….Понякога ни се ст...

26/07/2018

Всеки път, когато отворите шишето с майонеза, сос или кетчуп, срокът на годност намаля. Добре е да ги използвате в рамките на 30 дни и за всеки случай ги съхранявайте в хладилник.

2. Жива мая

Не забравяйте, че маята е дрожди - живи организми. Ако отворите пакетчето с мая, те ще се живеят не повече от 48 часа. Възможно е да се увеличи живота на дрождите до две седмици ако сложите маята в стъклен съд и го съхранявате на тъмно място.

3. Ядки

Ядките лесно мухлясват  - това е най-важното нещо, което трябва да знаете за този продукт в контекста на дългосрочното съхранение. Освен това мухълът в орехите обикновено е безвкусен и невидим за човешкото око. Ако ядете развалени ядки може да си предизвикате сериозни заболявания.

4. Олио

Това е много капризен продукт, който, за да се запази свеж, не трябва да има контакт със светлината и кислорода. Последното е неизбежно и затова олиото не може да се съхранява твърде дълго. Постарайте се да го употребите до 30 дни след отваряне.

5. Кафе

Печено кафе бързо абсорбира влага от въздуха, когато се съхранява неправилно. Това може да е причината много скоро то да се развали. Същото важи и за смляното кафе.

6. Брашно

Ако се съхранява правилно, брашното може да стои и 10 години. Но в жилището ни това не е възможно, поради наличието на влага и различната температура. Опитайте се да ги употребите до 3 месеца след отваряне на пакета.

7. Подправки

Куркума, пипер, гранулиран чесън, сушен копър не са толкова силни, колкото смятат повечето собственици. Да се запазят всички те, не трябва да стоят повече от 6 месеца. В противен случай, подправките губят своите полезни и вкусови свойства. 

7 храни, които не трябва да държите в хладилника

Много хора погрешно възприемат хладилника като „шкаф за храна“. Истината обаче е, че не всички храни мога...

29/04/2019
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...