Фън шуй идеи за кухнята

Фън шуй идеи за кухнята

Ако харесваме кухнята си, е логично, че бихме искали да прекарваме повече време в нея, приготвяйки вкусни ястия, които хранят еднакво добре и тялото, и душата. Ако пък не я харесваме, ще се изкушаваме да влизаме там само при необходимост, което води до яденето на повече нездравословни храни, а от това ще пострада фигурата ни.

Във фън шуи кухнята се счита за една от най-важните стаи в дома. Тя олицетворява сърцето и трябва да е чиста, добре осветена и приятна за събиране на роднини и приятели. Затова сме събрали девет фън шуи идеи как да променим най-важната стая в дома си така, че да ни е още по-приятно да прекарваме време в нея.

Да направим кухнята светла и красива

Кухнята е сред най-активните янг-ове в дома, затова е препоръчително да вкараме ярки цветове, активни, радостни или вдъхновяващи карти и и украси, по-ярко осветление и природен елемент. Живите растения и природните картини винаги въздействат вдъхновяващо на душата!Да я подредим

Кухнята е магнит за всичко ненужно по другите стаи, затова е добра идея да я подредим и да измислим място за всичко. Кошниците са чудесен избор. Най-малкото можем да слагаме пощата и ключовете си в кутия или кошница, вместо да ги разпиляваме по масата или плота. И това ще я направи по-подредена, независимо дали всичко е по фън шуй или не.

Да изчистим вратата на хладилника

Ако вратата на хладилника ни прилича на планина от бележки, магнитчета и снимки, може би е време да променим това. Вратата на хладилника е чудесно място, на което да отбелязваме постиженията на цялото семейство и да окачаме снимки на приятели и любими хора, но понякога нещата излизат извън контрол и настъпва хаос. Добра идея, според фън шуй, е да свалим всичко, да го сложим в кутия от обувки и да редуваме на няколко седмици снимките.

Да подредим шкафовете и бюфетите

Всички имаме шкафче в кухнята, в което обичаме да изсипваме всичко, на което не можем да намерим място. Но, ако не сме използвали нещо през последните шест месеца, може би е по-добре да го изхвърлим. Това ще ни вдъхнови и ще искаме да продължим с разчистването. Следващата цел могат да бъдат шкафа с тенджерите и чекмеджето с приборите. Колко много от тези предмети, които уж трябва да ни спестят време, всъщност само заемат място.Да изчистим плотовете

Нека се дисциплинираме така, че да държим предметите, които не използваме редовно – тостери, блендери, миксери и каквото още се сетим – прибрани някъде, а не върху плота. Тук ще влязат в употреба новопочистените ни шкафчета. На мястото на цялата бъркотия по плотовете можем да наредим вази или други красиви предмети, които, според фън шуй, са източник на вдъхновение и добро настроение.

Да обезопасим

Нека се научим да съхраняваме ножовете в кутия и да премахнем враждебните, както ги определя фън шуй, куки над главата си със закачени тигани. След като сме освободили достатъчно място в шкафовете, можем да приберем и тях там. Ще се изненадаме колко различна изглежда кухнята без висящите тежки предмети. Освен това е добре да не държим кърпи близо до печката, както и всякакви други лесно запалими неща. Много от домашните инциденти се случват в зле обезопасени кухни!

Да улесним готвенето

Котлоните и печката трябва винаги да са чисти, добре работещи и на удобно място така, че готвачът да следи лесно процеса на готвене. Ако при готвенето се налага да стоим с гръб към вратата, фън шуй предлага решение - да сложим огледало зад печката, за да виждаме какво се случва зад нас. Ако така и така правим ремонт на кухнята, най-доброто място за печката е върху острова, където винаги, когато готвим, ще се чувстваме като важна част от семейството, без да сме изолирани.Да изгасим телевизора

Вечерята със семейството трябва да е моментът, в който всички споделяме как е минал деня ни, отпускаме се и презареждаме телата си, изповядва фън шуй. Имаме нужда от добро място, на което да се храним всеки ден, място, където да можем да се свързваме и да комуникираме с другите. Важно е столовете да са удобни, а на стената да виси нещо вдъхновяващо и артистично, съветва zdrave.bg.

Няма нищо лошо в съвместното гледане на телевизия с цялото семейство, но определено вечерята не е подходящия момент за това. Гледането на телевизия не помага нито за поддържането на добър разговор, нито за доброто храносмилане.

Ако живеем сами, също трябва да се съобразяваме с това и дори да си изградим ритуал, свързан с храненето. Нека загасим телевизора, запалим си свещ, пуснем вдъхновяваща музика и се държим със себе си сякаш сме важен гост, идващ на вечеря.

Да използваме земния елемент

Земният елемент носи, според фън шуй, съответната заземяваща енергия и ни стимулира да бъдем осъзнато в тялото си. А това е много важно, когато си имаме работа с огън и ножове - нещо обичайно за в кухнята. Ако ще правим ремонт, е добре да изберем за плотовете плоскости или плочки в земни цветове.

Ако плотът е в черно, това е леко предизвикателно за фън шуй, но можем пак да балансираме с по-светли земни цветове шкафчетата. Можем да изберем и съдове, килимчета и декорации в жълто, златисто и други земни тонове. Черният цвят представлява водния елемент и ни стимулира да се оставим на течението да ни носи, което не е добра идея за кухнята.

Създаването на приветлива, балансирана, организирана и вдъхновяваща кухня - със или без помощта на фън шуй, ще ни помогне тя бързо да се превърне в сърцето на дома.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...